Högkvalitativ forskning och minskad klimatpåverkan – går det att kombinera?
Hem STUDIER Högkvalitativ forskning och samtidigt minskad klimatpåverkan – går det att kombinera?

Högkvalitativ forskning och samtidigt minskad klimatpåverkan – går det att kombinera?

Publicerat av: Redaktionen

Akademin står inför utmaningar i sin ambition att förse samhället med utbildning och forskning av högsta kvalitet – och samtidigt minska sin klimatpåverkan.

Här kommer den enskilda forskaren att ha en viktig roll att fylla.

Men hur ska forskarens prestation kunna behållas samtidigt som klimatpåverkan från resor ska minskas? Kan klimatsmarta upphandlingar och klimatkrav från forskningsfinansiärer leda till en mer hållbar forskning?

Högkvalitativ forskning och minskad klimatpåverkan – går det att kombinera?

En av utmaningarna som forskare står för är att kunna bibehålla hög kvalitet på sin forskning samtidigt som exempelvis klimatpåverkan från resor ska minskas.

Det här är frågor som kommer att diskuteras på workshopen Den hållbara forskaren som arrangeras av Lärosätenas klimatnätverk på fredag. Cirka 200 personer har anmält sig till workshopen som riktar sig till alla som har en roll i klimatomställningen av den svenska högskolesektorn; forskare, ledare på olika nivåer, inköpare, miljöhandläggare med flera.

Tid: 7 oktober 2022 kl.9-16
Plats: Aula Magna, Frescativägen 6, Stockholms universitet

Några av rubrikerna för dagen är:

  • Hur kan FN:s globala mål användas för att beskriva forskningsprojektets bidrag till en hållbar utveckling
  • Forskningsfinansiärernas krav på redovisning av forskningsprojektets bidrag till en hållbar utveckling och krav på beskrivning av projektets effekt på samhället
  • Hur ser forskarutbildningens innehåll ut för att stärka förståelsen för kopplingen till hållbar utveckling
  • Projekt om flygande inom akademin
  • Spendanalys
  • Grön upphandling – vilka möjligheter finns att minska klimatutsläpp?

Anmälan är nu stängd, men det finns möjlighet för representanter för press, radio och tv att delta på plats eller via länk (se nedan).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>