Automatiskt utkast
Hem ENERGI Forskningsinstitutet RISE energieffektiva display-teknologi licensieras av Ynvisible

Forskningsinstitutet RISE energieffektiva display-teknologi licensieras av Ynvisible

Publicerat av: Redaktionen

Displaytillverkaren Ynvisible har tecknat ett exklusivt licensavtal med RISE för ensamrätt till forskningsinstitutets energisnåla elektrokroma displayteknologi.

Det är 20 års forskning som ligger bakom RISE patenterade elektrokroma displayteknologi som nu licensieras.

För forskningsinstitutet RISE är det en viktig uppgift att se till att innovationer kan kommersialiseras och därmed stärka näringslivet i Sverige.

RISE elektrokroma displayteknologi ligger till grund för Ynvisibles energieffektiva e-pappersdisplay. Ynvisible har sedan 2020 ett icke-exklusivt licensavtal till RISE elektrokroma displayteknologi, vilket har lett till att det internationella bolaget har investerat i kommersiell produktion av tryckt elektronik i Sverige. Nu utökas forsknings- och utvecklingssamarbetet mellan företagen då Ynvisible licensierar en del av RISE omfattande IP-portfölj inom elektrokromism.

– Tryckt och organisk elektronik har utvecklats enormt under de senaste åren, säger Duncan Platt, enhetschef på RISE. Elektrokromism är en nyckelteknologi för att utveckla grön elektronik och vi tror att Ynvisible är väl positionerat för att kommersialisera tekniken.

Den energismarta displayen kan drivas helt utan batteri med solceller, den har lägre elförbrukning och skapar mindre elavfall än konventionell displayteknologi. Kärnan i tekniken är ett bläck som ändrar färg vid förändrad spänning. Det skapar ett färgskifte som möjliggör att olika zoner eller segment i displayen kan tändas och släckas. Displayernas tunna, flexibla och samtidigt robusta design gör att de kan användas inom flera olika områden. De kan till exempel utformas till smarta etiketter inom logistik och läkemedelsförpackningar eller till butiks- och utomhusskyltning.Automatiskt utkast

Duncan Platt20 års forskning ligger bakom RISE patenterade elektrokroma displayteknologi. Kemi- och materialforskningen bakom displayteknologin härrör från Linköpings universitet och RISE. Printed Electronics Arena drivs av RISE i tätt samarbete med Linköpings universitet. Testbädden är finansierad av Vinnova, Region Östergötland, Norrköpings kommun samt Knut och Alice Wallenberg Stiftelsen.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>