I det allvarligaste omvärldsläget i Europa sedan andra världskriget genomförs Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen
Hem POLITIK I det allvarligaste omvärldsläget i Europa sedan andra världskriget genomförs Folk och Försvars årliga Rikskonferens i Sälen

I det allvarligaste omvärldsläget i Europa sedan andra världskriget genomförs Folk och Försvars årliga Rikskonferens i Sälen

Publicerat av: Redaktionen

Folk och Försvars årliga Rikskonferens genomförs den 8-10 januari.

Med besök från bland annat statsminister Ulf Kristersson, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och generalsekreteraren för Internationella Röda Korskommittén Robert Mardini samt flera ministrar och andra nyckelpersoner från såväl Sverige som andra länder diskuteras svensk säkerhet utifrån temat: Nato och EU i en ny säkerhetspolitisk verklighet.

– Årets Rikskonferens är en av de viktigaste som någonsin hållits.

Rysslands invasion av Ukraina har ställt mycket på ända, inte minst svensk och finsk utrikes- och säkerhetspolitik. Resiliens handlar om ett helt samhälles försvarsförmåga. Då blir just den här typen av mötesplatser där civilsamhälle, myndigheter, militär och politik kommer samman avgörande, säger Maud Holma von Heijne, generalsekreterare för Folk och Försvar.

Med snart ett år av fullskaligt krig i Europa pratar experter om det allvarligaste omvärldsläget sedan andra världskriget. Förutom direkta konsekvenser i Ukraina ser vi hur kriget bland annat drivit på en redan osäker energiförsörjning och
livsmedelsproduktion globalt. I skuggan av kriget står vi fortsatt också inför stora globala utmaningar såsom klimatförändringar, pandemier och internationell brottslighet – för att bara nämna några exempel.

Sverige och Finland befinner sig i en ansökningsprocess till Nato. Årets Rikskonferens kommer att belysa hur detta påverkar hela Sverige och inte bara det militära försvaret.

I det allvarligaste omvärldsläget i Europa sedan andra världskriget genomförs Folk och Försvars Rikskonferens i SälenSedan den 1 januari i år har Sverige tagit över ordförandeklubban i EU, med möjlighet att sätta agendan inom olika områden. Vilka möjligheter har Sverige att påverka inom EU och vad vill EU med den gemensamma försvars- och säkerhetspolitiken?

Utöver Nato och EU kommer systemhotande organiserad brottslighet, demokratisk beredskap och samhällets motståndskraft belysas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>