Icke hållbart utvunna batterimineraler får varannan elbilsköpare att tveka
Hem TRANSPORT Icke hållbart utvunna batterimineraler får varannan elbilsköpare att tveka

Icke hållbart utvunna batterimineraler får varannan elbilsköpare att tveka

Publicerat av: Redaktionen

Eurobattery Minerals AB (Nordic Growth Market: ”BAT”), presenterar idag resultaten från en ny undersökning om elbilar och hållbarhet.

Undersökningen är genomförd under augusti månad i Sverige av YouGov bland svenskar som äger eller leasar, eller som är intresserade av att äga eller leasa, en elbil eller hybrid.

– Vi har genomfört denna undersökning för att ta reda på hur slutkonsumenter värderar hållbarhet när de står inför att köpa eller leasa en bil. Det är tydligt att hållbarhetsfrågan ligger höst upp på agendan för de flesta när de tänker på elbilar, säger Roberto García Martínez, VD för Eurobattery Minerals

Undersökningen visar tydligt att hållbarhet är ett viktigt värde för denna grupp när det kommer till bilen. Bland de som äger eller leasar en elbil idag eller planerar att göra så, är hållbarhet den viktigaste drivkraften för var tredje. 9 av 10 säger att hållbarhet är en av flera viktiga anledningar. Utöver detta anger hela 60 procent att det är avgörande att alla led i produktionsprocessen är hållbara.

En viktig del i varje elbil är batteriet. Batteriet består av flera olika kritiska råmaterial som koppar, kobolt och nickel. Idag utvinns dessa batterimineraler i princip uteslutande utanför EU och många gånger utan fokus på hållbarhet med exempelvis dålig arbetsmiljö, barnarbete, föroreningar och nedsmutsning som resultat.  På frågan hur respondenternas köpbeslut skulle påverkas om de visste att mineralerna i bilen de tänkt köpa eller leasa var utvunna utan fokus på hållbarhet, svarar 22 procent att de helt skulle avstå från att köpa bilen och 30 procent säger att deras köpbeslut skulle påverkas kraftigt.

– Resultatet av undersökningen visar på utmaningar för bilbranschen eftersom en så stor andel av de som svarade skulle avstå från att köpa bilen om batterimineralerna var utvunna på ett icke hållbart sätt. Idag är det många biltillverkare som har utmaningar när det gäller tillgången till hållbart utvunna batterimineraler. Därför är det uppenbart att vi både behöver öppna fler gruvor för batterimineralbrytning i Europa och samtidigt öka spårbarheten i hela leveranskedjan, säger Roberto García Martínez

Icke hållbart utvunna batterimineraler får varannan elbilsköpare att tvekaMed hållbarhet så högt på agendan för de som antingen köper eller leasar en elbil, eller planerar att göra så visar undersökningen också att 42 procent är villiga eller mycket villiga att betala mer för bilen om de visste att batterimineralerna är hållbart utvunna. Kvinnor är beredda att betala ett högre pris än män; där 50 procent av kvinnorna är villiga att göra detta.

Elbilsbranschen och batteriindustrin är kraftigt beroende av råvaror från utlandet och inte minst från Kina som är en av de stora marknaderna när det kommer till kritiska råmaterial.

I undersökningen ställde vi frågor kring detta och specifikt om de ansåg att Europa borde främja en ökad lokal utvinning av batterimineraler för att minska vårt beroende av Kina. Hela 62 procent anser att vi behöver öka den egna utvinningen.

– Som EU kommissionens president Ursula von der Leyen redan har påpekat, är utvinningen av råvaror också en geopolitisk fråga. Det finns en etablerad sanning att gemene man inte vill ha gruvor på sin bakgård. Men undersökningsresultatet berättar en annan historia – det är tydligt att många håller med om att vi faktiskt behöver fler gruvor i vår region. Slutligen kan jag konstatera att det dessutom verkar vara en bra affärsidé för biltillverkarna eftersom konsumenterna är beredda att betala mer för en bil som har hållbart utvunna batterimineraler, avslutar Roberto García Martínez.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>