I takt med att den cirkulära ekonomin får ökat fäste i elektronikbranschen har intresset för återanvänd IT ökat markant både i Sverige och internationellt. Svenska Inrego levererar idag rekonditionerad IT-utrustning till 90 länder världen över och öppnar nu kontor i Helsingfors som ett första steg i en satsning på en större internationell etablering med ökad närvaro på flera viktiga marknader.
Inrego grundades redan 1995 och är idag marknadsledande i Norden och pionjärer på den svenska återbruksmarknaden. 2019 öppnade Inrego e-handel i Finland och nu är det dags för nästa steg med representation på plats i Helsingfors.
– Vi ser att IT-inköparnas intresse för hållbarhet ökar hela tiden. Återbruksmarkaden är i grunden en global marknad och en stor del av våra affärer sker redan med utlandet. Att vi nu också tar steget och fysiskt etablerar oss utanför Sverige känns väldigt spännande. Säger Jonas Carlsson, Koncernchef Inrego. Finland har länge varit en viktig marknad för oss och det känns naturligt att det blir första steget på den här resan.
Kontoret i Helsingfors slår upp portarna under hösten och kommer främst fokusera på handeln, inköp och försäljning, av begagnad IT-utrustning på ITAD-marknaden (IT Asset Disposition). Etableringen i Finland är Inregos första utanför Sverige men kommer snart följas av ytterligare satsningar i Europa och Nordamerika.
Ökad klimatmedvetenhet driver expansionen
Det tilltagande samhällsintresset för hållbarhet och de ekonomiska och klimatmässiga vinster rekonditionerad IT medför har ökat den internationella efterfrågan på Inregos produkter avsevärt de senaste åren. Den internationella ITAD-marknaden ökar stadigt och det globala värdet beräknas vara ca 246 miljarder kronor år 2025 enligt Grand View Research, Inc. För Inrego har omsättningen ökat med nästan 10% jämfört med föregående räkenskapsår och webbhandeln mot privatkonsumenter i Sverige har ökat med 20% under 2019.
– Marknaden är redo och vi väljer nu att växla upp ordentligt och ta nästa stora steg internationellt. Den cirkulära ekonomin är här för att stanna och efter det uppvaknande som skett i klimatfrågan de senaste åren känns det väldigt hoppfullt att så många på allvar börjar se över sin IT konsumtion och reflektera över hur man kan minska sin miljöpåverkan. Säger Henrik Nilsson, grundare, Inrego.
Att köpa en rekonditionerad laptop istället för att köpa en ny kan i snitt spara 280 kg i koldioxidutsläpp och en bildskärm kan spara hela 520 kg i koldioxidutsläpp. Inrego gav 2019 nytt liv till drygt 350 000 IT produkter och trots pandemins påverkan på vårens försäljning ser det ut att bli ännu fler i år. Företagets omsättning ser även den ut att öka för sjätte året i rad och Inrego har nyanställt under sommaren och har nu 190 anställda.