Intresset för elbilar tappar fart
Hem MILJÖ Intresset för elbilar tappar fart

Intresset för elbilar tappar fart

Publicerat av: Redaktionen

Det växande intresset för att köpa elbil håller på att mattas av.

Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil.

42,5 procent av nyregistreringarna hittills i år, januari till oktober, utgörs av laddbara bilar, där elbilar står för cirka 17 procent och laddhybrider för 26 procent. Jämfört med samma period i fjol är det ett lyft med hela 60 procent. Detta visar statistik från Bil Sweden.

Intresset för elbilar tappar fartGlädjen över att elektrifieringen äntligen tagit snurr kan dock bli kortvarig. I Kvdbils årliga bilköpsundersökning som bygger på cirka 1050 intervjuer märks ett försvagat intresse.

13 procent svarar att deras nästa bil blir en elbil. Det är visserligen mer än för ett år sedan, men är långt ifrån den ökning som var mellan 2019 och 2020. Då steg andelen framtida elbilsköpare från 6 till 12 procent – alltså en dubblering.

– Det var teknikintresserade och kapitalstarka personer som stod i första ledet att köpa elbil. Nu ska den breda massan övertygas. Undersökningen visar att vägen dit inte kommer att bli spikrak, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Närmare varannan (45 %) uppger kostnaden som orsak till att man inte kommer välja en elbil. Andra skäl som sticker ut är bristande offentlig laddinfrastruktur (27 %), kort räckvidd (26 %) och avsaknad av möjlighet att ladda hemma (22 %).

– Utvecklingen går åt rätt håll, men förutsättningarna för att ha elbil ser fortfarande olika ut beroende på hur mycket du tjänar och var i landet du bor. För att elbilen ska slå igenom på bred front måste breda gruppers behov tillgodoses, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>