Att slippa göra avkall på profession och driv och samtidigt få den livsstil många drömmer om är inte en enkel ekvation.
Malin Segerborg har lyckats lösa den.
Från att leda mjukvaruutvecklingen under Volvos elektrifieringsresa i Torslanda till att driva utvecklingen av IT-lösningar inom energi i Härjedalen har Malin under hösten påbörjat anställningen som IT-chef på Härjeåns med bas i Funäsdalen.
Hur kommer det sig att du tog steget till ett liv i fjällen?
– Att bo i Härjedalen har varit en dröm sedan barnsben då vi alltid vistats i området. Så i vintras kom ett sms från grannen på gatan i Funäsdalen där vi haft vårt fritidshus. Hon hade fotat av en annons från Härjeåns om ett IT-chefsjobb i det lokala annonsbladet. Kände direkt att detta är chansen jag väntat på och sökte jobbet. När erbjudandet kom satte vi oss ner och hade familjeråd och bestämde oss för att köra!
Vilka erfarenheter tar du med dig in i energibranschen?
– Vi lever i en föränderlig värld där elektrifiering och digitalisering är avgörande. När jag började min resa på Volvo för ett decennium sedan var utmaningen att digitalisera bilar. Funktioner som autonom körning, mobilitet och uppdateringar via molntjänster förändrade bilens ekosystem hela vägen från back end system till det som slutligen möter kunden. Resan var utmanande då mjukvaruutveckling var relativt nytt på företaget men passionen och viljan fanns där. 2014 rullade den nya XC90:n ut från Torslandafabriken, en produkt som tagit 4 år att utveckla.
Strax därefter började jag jobba med motorutveckling. Traditionella produkter med förbränningsmotorer skulle i stället bli elektrifierade, digitala produkter. Projekt startades för att utveckla hybrider och elbilar och med det följde nya tekniska utmaningar och möjligheter. Vi såg snabbt behovet av nya arbetssätt för att kunna anpassa oss till en föränderlig omvärld. SAFe (Scaled Agile Framework) introducerades och en ny kultur började utvecklas med ett mer inkluderande ledarskap och större mandat för utvecklingsteamen att fatta beslut.
Avgasutsläpp står för en betydande del av vårt koldioxidavtryck och därför är elektrifiering av fordonsflottan en förutsättning för att nå våra klimatmål. Omställningen till en hållbar bilindustri ställer höga krav på laddinfrastruktur och eltillgång. Energibranschen har en vital roll i omställningen och jag tror att vi har mycket att lära från den resa bilbranschen gjort på kort tid.
Vad tror du är den största skillnaden mellan att arbeta i stadsmiljö och på landsbygden?
– Jag går från en stor organisation i en storstad till en mindre organisation i glesbygd, det innebär så klart en stor förändring. Styrkan i en mindre organisation tror jag är snabbare beslutsvägar och närmare samarbete med olika avdelningar.
För mig är det oerhört viktigt att ha ett spännande och utvecklande jobb som passar min profil och det har jag verkligen haft på Volvo. Nu vill jag komma i gång och lära mig energibranschen och samtidigt kunna motivera och inspirera andra med min erfarenhet och kompetens från Volvo. Genom att knyta samman detta med kollegor som besitter kunskapen i sakfrågor så blir det möjligt och tillsammans kan vi bli ett fantastiskt team.