Bara varannan tror att deras val gör skillnad för miljö och klimat
Hem MILJÖ Bara varannan tror att deras val gör skillnad för miljö och klimat

Bara varannan tror att deras val gör skillnad för miljö och klimat

Publicerat av: Redaktionen

En stor del av Sveriges invånare känner sig engagerade kring frågor som rör klimat, vatten och natur.

Många är villiga att minska sin påverkan genom förändrade vanor men bara varannan person, 54 procent, tror att deras val i vardagen gör skillnad för klimatet. Det visar en ny rapport från samhällsutvecklaren Ramboll.  

Rambolls rapport bygger på en intervjuundersökning om invånarnas syn på sin egen miljö- och klimatpåverkan. Här framgår vilka förändringar respondenterna är beredda att göra, vad de efterfrågar för att kunna göra medvetna val i vardagen och hur de upplever samhällets beredskap vid vattenrelaterade problem som översvämningar. 

Guidning till mer hållbara val

Flest, 44 procent, är villiga att förändra vanor genom att minska sin konsumtion och välja produkter och tjänster som belastar människor och natur mindre – dvs. certifierat, rättvisemärkt och ekologiskt. 32 procent är villiga att välja mer vegansk eller vegetarisk mat, samt införa gång eller cykling som transportalternativ i vardagen. Varannan kan tänka sig att bidra till den biologiska mångfalden genom planteringar och att skapa bosättningsmöjligheter för vilda djur i sin närmiljö. Samtidigt uppger varannan att de saknar tillräcklig information för att kunna göra medvetna val som minskar det ekologiska fotavtrycket. Här sticker den yngsta åldersgruppen ut med närmare 70 procent som efterfrågar mer information.

–  Från dem som är intresserade finns en önskan om guidning till medvetna val som gynnar klimat och natur. Här finns stora möjligheter för samhällsaktörer att höja kunskapsnivån och bidra till beteendeförändring, exempelvis genom att beskriva skillnaden i klimatpåverkan mellan olika produkter och tjänster, menar Louise König, konsultchef på Ramboll.

I frågor om vattenresurser märks regionala skillnader i upplevelsen av kommuners beredskap inför översvämningar. Sydsverige och Göteborgsområdet sticker ut i undersökningen med lägre nöjdhet kring kommunernas arbete. Ett genomgående högt förtroende märks däremot i hela landet vad gäller dricksvattnets kvalitet. 

–  I Sverige är vi förskonade från stora problem, men även här får vår vattenkonsumtion inverkan på dricksvattenförsörjningen vilket i sin tur påverkar jordbruk, skogsbruk, industri, växter och djur. Från samhälle, företag och organisationer behöver det därför framgå tydligt hur klimat, vatten och biologisk mångfald hör ihop, säger Louise König. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>