Klimatkompenserade laptopar är framtiden
Hem MILJÖ Klimatkompenserade laptopar är framtiden

Klimatkompenserade laptopar är framtiden

Publicerat av: Redaktionen

Att uppgradera din nästa dator till en mer miljövänlig version är ett tecken för framtiden.

Klimatkompenserade laptopar är framtiden

Snart kommer du se klistermärken som visar vilka utsläpp den produkt du precis köpt orsakat, och annan information kring produktens miljöavtryck.

Pengar sägs vara det som får världen att snurra och att köpa produkter till ett bra pris är så klart en viktig aspekt för att få affärerna att gå runt, men en annan aspekt som är minst lika viktig som priset är miljön. Nästan var tredje europé anser att det är viktigt att ha en etiskt och miljömässigt hållbar livsstil – vilket visades redan 2017 i en undersökning från TrendSights. En GfK-rapport från 2020 visar också att antalet topprankade och energieffektiva elektronikprodukter som köptes i Europa ökade från 24 procent under 2012 till hela 62 procent under 2018.

Konsumenter har blivit allt mer benägna att betala mer för en produkt om den också är mer hållbar. En undersökning från GlobalWebIndex visar att över hälften av vuxna över 55 års ålder är beredda att betala mer för miljövänliga produkter och de unga är ännu mer miljöfokuserade, då hela 61 procent av respondenterna i åldern 22-35 år är beredda att betala mer för miljövänliga produkter.

Dagens program för kompensation av koldioxidutsläpp är för otydliga
Det finns många sätt att få tag på miljövänliga produkter idag. Man kan köpa lokalt producerade varor; man kan köpa varor som tillverkats av återvunnet material i en fabrik som drivs av miljövänlig el; och man kan välja att köpa produkter från företag som kompenserar för sina koldioxidutsläpp via investeringar i miljöprojekt. Det finns dock ett problem. Många av dessa initiativ och metoder för miljökompensation är rätt generella och otydliga. Ett företag kan ha en miljöpolicy på plats, men på vilket sätt just ditt köp har bidragit, det vill säga hur denna miljökompensation gått till, specificeras sällan. När det blir svårt att veta vilken påverkan man har haft med sitt miljömedvetna köp, blir det även svårt att uppskatta och se på vilket sätt man har bidragit till en bättre miljö.

Men tänk om det fanns ett sätt att förstå det koldioxidavtryck som inte bara en bransch eller ett företag gör, utan ända ner på produktnivå? Skulle du tänka till ett extra varv över det inköp du väljer att göra om du kan se vilket miljöavtryck produkten du köper orsakar? För det är dit vi är på väg inom IT-branschen, och snart kommer säkerligen andra branscher också ta den vägen.

Steg 1: Erkänn ditt koldioxidavtryck

På Lenovo hör vi allt oftare från våra företagskunder att de tycker att det är viktigt att få reda på och förstå vilken direkt effekt deras inköp har på miljön. Detta inte bara för att de ska kunna

uppnå sitt företags miljömål, utan för att de ska få möjlighet att välja att göra skillnad. Därför ser vi att nästa steg i hållbar handel är miljömässig transparens, eller koldioxid-transparens, i likhet med till exempel innehållsförteckningen på livsmedel.

En undersökning från Label Insights visar att nästa tre fjärdedelar (73 procent) av shoppare är villiga att betala mer för en produkt som ger dem full transparens om hur den har tillverkats. Och en studie från 2018, som utfördes av Europeiska kommissionen, visar att transparent produktinformation gör konsumenter tre gånger mer benägna att bidra till den cirkulära ekonomin genom att oftare köpa hållbara produkter.

Steg 2: Gör rätt val

På Lenovo har vi redan gjort det möjligt för våra kunder att göra hållbara val. Under 2020 lanserade vi Lenovo CO2 Offset Services, som ger företagskunder möjligheten att kompensera koldioxidavtrycken från varje produkt inom Lenovos företagssegment Think.

Det som är speciellt med vår metod är vårt mikro-, istället för makro-angreppssätt. Vi har nämligen räknat ut exakt hur mycket koldioxidavtryck varenda enskild produkt som en kund köper orsakar, vid tillverkning, transport och under upp till fem års genomsnittlig användning; och vid inköpet har företagskunden möjlighet att välja att kompensera för exakt detta koldioxidavtryck. När du köper en hårdvara gör vi inte bara en dedikerad miljökompensation som är specifik för produkten, men vi utfärdar också ett certifikat som visar exakt hur många ton koldioxid som kan kvitteras ut i samband med köpet.

Framtidens produkter är koldioxidkompenserade

Trenden mot mer medvetna inköp är inte något som vi endast kan se i Sverige. Det som började som ett pilotprojekt i Norden har på bara några månader utvidgats till att inkludera kunder från inte bara andra länder i Europa, utan från hela världen. Än så länge har våra kunder valt att kompensera 26 000 ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar att ta bort 10 400 motorfordon från vägarna under ett års tid, eller att ta bort 1,7 miljoner kilometer flygresor.

När jag skriver detta på en av våra egna laptopar kan jag se Carbon Offset-klistermärket bredvid tangentbordet. Den här fysiska och ytterst synliga stämpeln är ett bevis på att det finns ett mer hållbart sätt för oss alla att agera – ett som med tiden kommer att bli lika vanligt som klistermärket som visar vilken processor eller vilket operativsystem som är inuti datorn.

Så håll ett öga öppet för vad som händer inte bara inom elektronikbranschen utan alla möjliga branscher under kommande år. Snart är det inte bara IT-produkter som levereras med tydlig information om koldioxidkompensation. Framtiden är redan här.

Stefan Brechling Larsen, EMEA Business Development Manager och North Region

Lead Service Sales & Marketing

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>