Hem MILJÖ Kraftringen först med miljödeklaration för drivmedel

Kraftringen först med miljödeklaration för drivmedel

Publicerat av: Redaktionen
Kraftringen först med miljödeklaration för drivmedel 2

En av Kraftringens tankstationer för biogas. Infällt: miljödeklaration för biogas.

Nu tas första steget mot transparent konsumentinformation även vid tankstationer.

Det sker när energibolaget Kraftringen som första bolag i Sverige, och troligen världen, inför miljödeklaration av sina drivmedel.

Bakgrunden är ett regeringsbeslut att en miljödeklaration för drivmedel ska införas vid alla tankplatser i Sverige. Införandet har skjutits upp flera gånger, senast till 1 oktober 2021. Men nu kommer Kraftringen som första bolag att sätta upp märkningen på sina tankstationer för biogasfordon och laddstolpar för elbilar. Etiketterna syns med start 6 juli 2020.

Mikael Dennbo, hållbarhetsstrateg på Kraftringen:

– Vi har ingen tid att spilla, alla initiativ som bidrar till en mer hållbar utveckling måste på plats så fort som möjligt. För oss är det självklart att ge våra kunder möjligheten att göra hållbara val, det ska vara lätt att göra rätt.

Ska Sverige nå målet att minska transportsektorns växthusgasutsläpp med minst 70 % mellan 2010 och 2030 behövs ett skifte bort från fossila drivmedel till förmån för förnybara. Där spelar miljödeklarationer av drivmedlen en viktig roll i att synliggöra deras klimatpåverkan och ge kunderna större möjlighet att göra kloka miljöval.

– Vår förhoppning är att fler bolag följer oss i detta, och ger kunderna den information de behöver för att kunna göra hållbara val redan idag, fortsätter Mikael Dennbo.

Den ideella organisationen Gröna Bilister har under lång tid agerat för en hållbarhetsmärkning av drivmedel genom kampanjen Vi Vill Veta, som uppmärksammats internationellt. Marie Pellas är Gröna Bilisters ordförande:

– Hållbarhet kräver många gånger ett aktivt val. Om vi ska få fler att aktivt välja hållbara drivmedel måste vi ge konsumentmakten fritt spelrum. Och det bästa sättet att ge konsumenterna makt är att visa en miljödeklaration just där man tankar eller laddar sin bil. Det är glädjande att Kraftringen nu går i bräschen och visar att det går att upplysa sina kunder på eget initiativ.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>