Hem NYHETER Värmland i topp i KRAVs ekorankning

Värmland i topp i KRAVs ekorankning

Publicerat av: Redaktionen

Värmland i topp i KRAVs ekorankning 3

38 procent av djuren i Värmland var ekologiskt hållna 2019 och och 31 procent av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete.

Det ger sammantaget Värmland en förstaplats bland Sveriges 21 län i KRAVs ekorankning för djurhållning och jordbruksmark.

– Värmland ligger högst när det gäller ekologisk djurhållning och tvåa när det gäller ekologiska åker- och betesmarker. På en ekologisk och KRAV-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg, samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är mycket större, säger Anita Falkenek, vd på hållbarhetsmärkningen KRAV.

Andelen ekologisk djurhållning och ekologiskt brukad mark skiljer sig stort åt mellan länen, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Värmland, Gävleborg och Jämtland har alla en andel på över 30 procent för både mark och djur. Kalmar län, Skåne och Blekinge halkar efter med andelar på omkring 10 procent.

Ekologiska metoder är grunden för hållbar livsmedelsproduktion, vilket bland annat innebär odling utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. KRAV-certifieringen har dessa metoder som bas men går på flera områden mycket längre med tuffare krav, främst inom klimat, djuromsorg och arbetsvillkor för de som producerar varorna. Exempelvis finns långtgående krav på utevistelse för djuren.

– KRAV-bönder tar ett särskilt stort ansvar för djurens välbefinnande och för hållbar livsmedelsproduktion. Genom KRAV-certifieringen kan bönder och konsumenter tillsammans tackla många av de globala hållbarhetsutmaningarna, såsom klimatkrisen, minskad artrikedom och spridning av kemikalier i naturen, säger Anita Falkenek.

Sveriges mål är att andelen ekologiskt brukad jordbruksmark ska vara 30 procent år 2030. EU-kommissionen lanserat en strategi med målet att minst 25 procent ska vara ekologisk 2030.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>