Lund, Örebro och Norrköping är Sveriges mest välplanerade och hållbara städer – det visar ny undersökning
Hem NYHETER Lund, Örebro och Norrköping är Sveriges mest välplanerade och hållbara städer – det visar ny undersökning

Lund, Örebro och Norrköping är Sveriges mest välplanerade och hållbara städer – det visar ny undersökning

Publicerat av: Redaktionen

Lund, Örebro och Norrköping är Sveriges mest välplanerade och hållbara städer – det visar ny undersökning

En välplanerad och hållbar stad underlättar vardagen för stadens alla invånare utan att slösa på jordens resurser.

Men hur välplanerade och hållbara är Sveriges städer? I rapporten Samhällsbarometern 2020 har invånarna i Sveriges tolv största städer fått sätta betyg på sina städer. Högst betyg får Lund, Örebro och Norrköping medan Göteborg och Västerås placerar sig sist.

I Samhällsbarometern 2020 har konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur tagit reda på vilka av Sveriges tolv största städer som är mest välplanerade och hållbara. I samarbete med Kantar Sifo har 4 600 svenskar bedömt sina städer inom tre områden: stadsplanering, hållbarhet och stadsutveckling. Det omfattar exempelvis hur kollektivtrafiken fungerar, om stadens näringsliv bidrar positivt till stadens utveckling och om staden är väl anpassad för småbarnsfamiljer.

De toppar listan

De som toppar listan över Sveriges mest välplanerade och hållbara städer är Lund, Örebro och Norrköping. Lunds invånare tycker att staden är trygg, vacker och inkluderande. Örebroarna tycker att deras stad har en levande stadskärna, är väl planerad för cyklister och fotgängare, och har gott om parker och grönområden som är tillgängliga för stadens invånare. Norrköping är enligt invångarna en stad som ligger i framkant inom stadsutveckling och är den stad som får högst betyg av sina invånare sett till hur staden har utvecklats de senaste tio åren.

Göteborg, Västerås och Uppsala i botten

Göteborg har haft en befolkningsökning på 13 procent, något som ställer krav på både stad, invånare och näringsliv. En utmaning som Göteborg inte riktigt har lyckats med om man ska tro dess invånare då staden placerar sig sist på listan över Sveriges mest hållbara och välplanerade städer. Västerås placerar sig näst sist, endast 41 procent tycker att staden är välplanerad. Sveriges fjärde största stad, Uppsala, har haft en stor befolkningstillväxt det senaste decenniet och endast en dryg tredjedel är nöjda med hur staden har utvecklats under denna period.

– Samhällsbarometern ger oss möjlighet att skapa dialog som påverkar vår utveckling och väcker nya frågor om hur vi kanske borde göra saker annorlunda. Syftet med att bygga välplanerade städer är att ge alla invånare i staden rätt förutsättningar till att leva bra och hållbara liv. Som samhällsbyggare, arkitekter och tekniska konsulter arbetar vi dagligen med dessa frågor i olika skeden av stadens utveckling, säger Nicke Rydgren, Marknadsdirektör på PE.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>