Mälarenergi i samverkansprojekt med Egain
Hem MILJÖ Mälarenergi i samverkansprojekt med Egain

Mälarenergi i samverkansprojekt med Egain

Publicerat av: Redaktionen

Egain som är en del av proptechkoncernen Kiona och en ledande leverantör av mervärdessystem för drift- och energioptimering, och energibolaget i Västerås Kommun, Mälarenergi AB startar nu ett samarbetsprojekt med fokus på att testa koncept som bidrar till en effektiv energianvändning, och tjänsteutveckling.

Målsättningarna inom projektet är att skapa uppkopplade och energieffektiva bostadsfastigheter i Västerås Kommun genom att applicera digitala system för energioptimering och effektbalansering som ligger i linje med Mälarenergis arbete kring utveckling av Fjärrvärme 2.0.

Mälarenergi AB, som ägs till 100 % av Västerås Stad har på ledningsnivå beslutat att genomföra ett större utvecklingsprojekt varje år. I år ligger fokus i utvecklingsprojektet på gemensam digitalisering och energianvändning i kommunens flerbostadsfastigheter och syftar till att hitta lösningar som bidrar till en effektivare energianvändning, digitalisering för att skapa mervärden både för kommunens fastigheter och Mälarenergi samt för kommunens invånare.

Inom projektet kommer Egain att leverera proaktiv och smart drift- och energioptimering med hjälp av sin tjänst Edge till flera av kommunens fastigheter. Den AI-baserade optimeringen kompletteras med IoT-teknik i form av sensorer för mätning av inomhusklimat och systemtemperaturer. Dessutom kommer funktion för effektbalansering aktiveras, där förutseende algoritmer ser till att kapa toppar i fjärrvärmedistributionen under årets riktigt kalla dygn, för att på så vis erbjuda en möjlighet för Mälarenergi att balansera sin leverans av fjärrvärme ut till fastigheterna vilket innebär miljö- och kapacitetsmässiga fördelar för Mälarenergi. En viktig aspekt inom Mälarenergis arbete kring Fjärrvärme 2.0

Joacim Sundqvist, Energistrateg på Mälarenergi berättar:
-”För oss på Mälarenergi har vi satt upp ett projekt som vi kallar Fjärrvärme 2.0 som handlar om hur vi vill att framtidens Mälarenergi skall ha för roll i samhället. Vi tror att det handlar om fler saker än att enbart leverera energi och vi vill komma närmare våra slutkunder och de fastigheter som vi levererar energi till. Vägen dit går genom digitalisering med smarta system och verktyg för optimerad energianvändning i stor skala. Vi är glada över att kunna starta detta samarbete tillsammans med Egain som kommer ge oss ökade förutsättningar att utveckla vår verksamhet och i förlängningen bidra till den smarta staden. Trots att Mälarenergi inte längre använder fossila bränslen i energiproduktionen så är det viktigt att minska spetseffekt i systemet. Minskar vi spetseffekten kan vi öka vår kraftvärmeproduktion.”

Mälarenergi i samverkansprojekt med EgainFörutom att leverera sin proaktiva AI-baserade styralgoritm för energioptimering kommer Egain även att koppla på sin funktion för effektstyrning, Peak Control, som går ut på att förutse när effekttoppar kommer uppstå i fjärrvärmenätet, framför allt under riktigt kalla dygn under vinterhalvåret. Genom att utnyttja AI och miljontals datapunkter kan vi förutse när en effekttopp kommer ske, och funktionen kan då arbeta proaktivt och förse en byggnad med energi före- och efter de kallaste timmarna för att på så vis säkerställa minimal påverkan på inomhusklimatet och samtidigt hjälpa till att balansera nätet.

-”Vi är glada över att kunna bistå Mälarenergi i deras digitaliseringsarbete inom ramen för Fjärrvärme 2.0. Fördelarna med att arbeta med att kapa effekttoppar många, både för energibolaget och fastighetsägaren och inte minst på samhällsnivå där effekttoppar idag kan medföra att energibolag tvingas använda dyr, och i vissa fall även fossila värmekällor på spetsen för att täcka behovet i staden under riktigt kalla dygn. Detta är något som kan undvikas med stora miljövinster som en positiv effekt, om vi med hjälp av digitala verktyg och system kan bidra till att motverka att effekttoppar uppstår vilket rimmar bra med Mälarenergis arbete kring Fjärrvärme 2.0, säger Martin Eksberg, Head of Business Sverige på Egain Group.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>