Schneider Electric och VELUX Group, som är världsledande inom takfönster och skylights, har utökat sitt samarbetsavtal.
Det möjliggör för VELUX Group att nå sitt mål att bli koldioxidneutrala till 2030 och accelerera processen mot att bli Lifetime Carbon Neutral.
Det är ett svar på det växande behovet att ta itu med klimatförändringarna.
Tidigare i år meddelade Schneider Electric att man kommer att hjälpa VELUX att använda 100 procent förnybar el till 2023, för att uppnå VELUX RE100-mål. Schneider Electric kommer nu att utveckla ett globalt program med detaljerade handlingsplaner för att uppnå koldioxidfria anläggningar för var och en av VELUX-koncernens fabriker och därmed minska energianvändningen och utöka den förnybara kapaciteten.
– Vi – företag, regeringar och samhällen – måste tillsammans göra mer för att ta itu med klimatkrisen och minska våra koldioxidutsläpp, och vi måste agera snabbare, säger Jörn Neubert, Senior Vice President of Supply på VELUX Group. Vi på VELUX Group tar bort operativa hinder och har inrättat en betydande och dedikerad klimatbudget för att prioritera vår klimatstrategi och våra ambitioner. Vi valde Schneider Electric som partner på denna resa på grund av vår gemensamma värdegrund och Schneider Electrics förmåga att hjälpa oss att utveckla och förverkliga vårt växande globala program. Vårt partnerskap kommer att säkerställa att vi rör oss så snabbt som möjligt.
Partnerskapets utvidgade fokus kommer att stödja VELUX Groups ambition att bli 100 procent koldioxidneutrala (scope 1 och 2) år 2030 och uppnå målet Lifetime Carbon Neutral vid koncernens 100-årsjubileum år 2041. Det innebär att koncernen har åtagit sig att ta itu med sitt historiska koldioxidavtryck, minska sina framtida koldioxidutsläpp bortom kraven i Parisavtalets 1,5-gradersscenario och samarbeta med Världsnaturfonden (WWF) i skogsbevarande projekt runt om i världen. VELUX Group arbetar också för att halvera koldioxidutsläppen i hela sin värdekedja (scope 3) till 2030.
– Det är en ära för oss att VELUX Group har valt oss som partner för att uppnå koldioxidneutralitet, säger Christel Heydemann, EVP, Europe Operations på Schneider Electric. Påskyndade klimatåtgärder är avgörande för att vi ska kunna undvika de värsta effekterna av den globala uppvärmningen. Vi vet att det är möjligt att nå ett scenario med en uppvärmning på 1,5 grader genom beprövade lösningar för minskning av koldioxidutsläpp, som resurseffektivitet, upphandling av förnybar energi samt kvalitativa koldioxidkrediter och klimatkompensationer. Vi hedrar VELUX Group för att de inser hur brådskande klimatförändringarna är, att de påskyndar sina klimatambitioner och sätter hjulen i rörelse för att nå nettonollutsläpp i god tid före 2050.
Det treåriga partnerskapet omfattar alla VELUX fabriksanläggningar. Schneider Electric, som i januari i år utsågs till världens mest hållbara företag av Corporate Knights Global 100 Index, kommer att utveckla ett globalt program för minskade koldioxidutsläpp, som bland annat omfattar:
- Energiutvärdering av alla VELUX Groups fabriksanläggningar som resulterar i utveckling och implementering av handlingsplaner för att uppnå koldioxidneutralitet.
- Stöd till VELUX Groups Energy Excellence-program i enlighet med ISO50001, som förbättrar energieffektiviteten och utökar kapaciteten för förnybar uppvärmning och elektricitet på plats för att fasa ut fossila bränslen.
- Implementering av ett globalt övervakningssystem genom Schneider Electrics EcoStruxure Resource Advisor för att mäta och analysera energianvändningen.
VELUX kommer att pilottesta handlingsplanerna vid två av företagets mest energikrävande anläggningar, som står för cirka 25 procent av all energi som används i VELUX produktion: JTJ Sonneborn Industrie GmbH i Tyskland och NM Polska Sp. z o.o. i Polen. Betydande investeringar kommer att göras vid dessa anläggningar för att ställa om till förnybara uppvärmningskällor genom att installera värmepumpar som drivs av grön el och genom att använda träavfall från certifierade (FSC/PEFC) skogar som produceras på plats. VELUX kommer också att investera i solcellsanläggningar på plats och fortsätta att förbättra anläggningarnas energieffektivitet genom att optimera försörjningssystem, produktionsprocesser och energihantering.