Många bäckar små gör att HP ökar hållbarheten
Hem HP Många bäckar små gör att HP ökar hållbarheten

Många bäckar små gör att HP ökar hållbarheten

Publicerat av: Redaktionen

Att bygga hårdvara som används längre och använda mer miljövänliga material är några exempel på hållbarhetstänkande på HP. Anna Josefson på HP berättar om fler.

Många bäckar små gör att HP ökar hållbarheten 1

Anna Josefsson HP.

Hållbarhet och minskad klimatpåverkan är ledorden som är i ropet just nu, så även på HP. Anna Josefson, med titeln kategorichef på HP i Sverige, berättar att just hållbarhet har varit viktigt för HP sedan starten i ett garage i Kalifornien 1939.

– Det finns två stora faktorer som påverkar hållbarheten, det är energianvändning och materialanvändning. Både dessa påverkas positivt om man lyckas förlänga livslängden för hårdvara, förklarar Anna Josefson när IT-Hållbarhet träffar henne.

Logiken är enkel: genom att prylar slängs mer sällan så påverkas miljön och klimatet mindre. Det handlar både om att det blir mindre avfall att ta om hand, och att det går åt mindre energi och material för att tillverka nya produkter.

Sätten att förlänga livslängden för hårdvara är kanske inte alltid uppenbara. Ett exempel är att använda aluminium i stället för plast eller kolfiber (som inte ens går att återvinna). Ett annat att designa hårdvaruenheter, som datorer, som är enkla att serva, till exempel byta delar, och att uppgradera, och på så sätt förlänga livslängden för dem.

Så långt de stora dragen vad gäller arbete med hållbarhet. Men det går att få rejäla resultat genom att genomföra en stor mängd spridda åtgärder. En sådan är att lägga lite kärlek på förpackningar. På HP har traditionellt 0,1 procent av de kartonger som används slängts, för att de varit trasiga. Det låter kanske inte mycket, men globalt blir det 17 000 kartonger per år, och det är mycket. Nu har man börjat laga trasiga kartonger i stället för att slänga dem.

Till 2025 är målet att 90 procent av förpackningarna ska göras av fiber, som är återvinningsbar.

– HP levererar globalt 100 datorer och 90 skrivare per minut, berättar Anna Josefson.

Att använda mer miljövänliga material, och förenkla återvinning, ger med andra ord ett väldigt positivt resultat i miljöhänseende.

En annan åtgärd är att förpacka varor som transporteras i storpack, så kallad bulk.

– Bulkförpackning ger en viktminskning på 87 gram per produkt. Det ger 26 procent mindre materialvikt.

HP har även börjar frakta varor från en fabrik i det inre av Kina på tåg. Det kräver visserligen ett planeringsfönster på tre veckor, men genererar bara en tjugofemtedel så mycket utsläpp som flygfrakt. Miljömedvetna kunder kan välja tågfrakt om de vill.

Exemplen är många fler, till exempel att sluta skicka med flera olika typer av kablar när bara en typ behövs. Vissa kunder i Danmark vill till exempel inte ha en europeisk standardkabel och därför har man skickat med två typer av kablar. Nu tar man reda på vilken typ av kabel kunden vill ha och skickar bara den.

– Kablarna är ett exempel på krav som har kommit från kunder. De tyckte att det var onödigt att vi skickade kablar som de inte använde.

Anna Josefson pratade om hållbarhet på partnereventet HP Partner Update i Stockholm nyligen. Att ha en dialog om hållbarhet med återförsäljare och distributörer är ett led i arbetet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>