Hållbara teknikklappar i jul
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Med hållbara teknikklappar i jul

Med hållbara teknikklappar i jul

Publicerat av: Redaktionen

Ny teknik toppar många önskelistor i jul, men det har stor miljöpåverkan.

Därför har vi tagit fram förslag på hållbara teknikklappar, med hjälp av teknikbloggaren Elin Häggberg.

Många önskar sig hårda paket i jul. Surfplattor, smartphones, hörlurar, smartwatches, tv-spelskonsoller och smarta hem-produkter – önskelistan kan göras hur lång som helst. Men att tillverka ny elektronik har mycket stor miljöpåverkan. Ju kortare livslängd elektroniken har, desto större blir den skadliga miljöeffekten. Därför är det bra att överväga alternativ till att köpa nytt. Genom att förlänga livet på det vi redan köpt, behöver vi köpa färre nya produkter och utsläppen minskar, liksom behovet att ta ut nya råvaror (Källa: Konsumentverket).

Hets att köpa det nyaste

I kampanjen Nej till onödig grej har vi tagit fasta på detta. Teknikbloggaren, journalisten och föreläsaren Elin Häggberg, Teknifik i sociala medier, har tagit fram fyra presenttips som är mer hållbara.

Hållbara teknikklappar i jul–När det kommer till hållbarhet har teknikbranschen fortfarande mycket att göra, det är svårt att hitta hållbara alternativ i teknikprylarnas värld. Dessutom finns det en stor hets kring att köpa det nyaste – och nya modeller släpps varje år. Jag försöker bidra till förändring genom att ge tips på hur man kan tänka mer hållbart kring sin teknik: få den att hålla längre, köpa begagnat och göra väl övervägda och genomtänkta ny-köp.

Elins presenttips

En retro spelkonsol. Bjud någon i din närhet på ett äventyr i de pixliga världarna av dåtidens TV-spel i jul.

Digital valuta i ett populärt spel. Nästan alla barn och unga spelar spel i dag. I många populära spel finns en egen, digital valuta som kan användas för att köpa verktyg, prylar, skins och mycket mer i spelets värld. Virtuella presenter blir inte sopor.

En rekonditionerad smartphone eller surfplatta. En smartphone eller surfplatta är något av en önskeklapp för de flesta i familjen, från lillebror till gammelmormor, att använda för spel, surf, streaming och umgänge med släkt och vänner. Ge bort en begagnad som rekonditionerats.

Hyr en popcornvagn med appen Hygglo. Teknikprylar är kul men kan lätt bli dyrt, dessutom finns det många prylar vi gärna vill ha någon gång men inte använder så ofta. Därför är det en smart och hållbar idé att hyra. Bli kalasets hjälte genom att hyra en popcornvagn, en sockervaddsvagn eller discobelysning till exempel.

God hållbar jul!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>