Med ny teknik löser Hufvudstaden effektbegränsningen
Hem MILJÖ Med ny teknik löser Hufvudstaden effektbegränsningen

Med ny teknik löser Hufvudstaden effektbegränsningen

Publicerat av: Redaktionen

Under 2019 påbörjades ett ombyggnadsprojekt för kontors- och butiksfastigheten Skären 9, som är belägen i Bibliotekstan i Stockholm.

Med ny teknik löser Hufvudstaden effektbegränsningen

Projektet har präglats av ett stort fokus på hållbarhet, med målet att miljöcertifieras.

Nya och mer effektiva värme- och ventilationssystem är installerade, likaså 64,6 kW solceller på taket. Projektet stötte dock på vissa utmaningar, då begränsningar i effekt och elförsörjning uppdagades. Genom att tänka i nya banor och använda Ferroamps teknik kunde Hufvudstaden lösa effektfrågan utan öka belastningen på elnätet.

Hållbarhetschefen Karl-Johan Wall berättar att den rådande effektbristen är som störst i närheten av storstäderna, men att även stadskärnor i större städer drabbas hårt.

– Ombyggnadsprojektet var på väg att stoppas på grund av bristen på effekt. En av Hufvudstadens kloka eltekniker hade hört talas om svenska Ferroamp, som utvecklat en teknologi för att på ett bättre sätt hushålla och optimera el- och effektanvändningen inom fastigheter, och vi beslutade oss för att satsa, berättar Karl-Johan Wall.

Bristen på effekt är tydlig och har fått kostnader för nätanslutning, säkrings- och effektabonnemang att stiga kraftigt under de senaste åren. Allt tyder på att dessa kostnader ska fortsätta öka och därför kommer fler fastighetsägare att se en mer kontrollerbar och flexibel elanvändning som allt viktigare. Det gör att en investering i EnergyHub-tekniken blir ännu mer värd.

Hufvudstaden vill – i likhet med många andra fastighetsbolag – förstås inte belasta elnätet mer än vad som är hållbart. Elförsörjningen som elbolaget kan tillhandahålla fastigheten på Norrlandsgatan är begränsad och det gäller att förhålla sig till detta faktum.

Investeringen i energilagret från Ferroamp byggde på behovet av att kunna kontrollera effekttoppar och andra laster, så att effektuttaget från fastigheten aldrig överstiger den nätanslutning man hade innan ombyggnationen. Förutom att ladda ur under effekttoppar skickar EnergyHub information till laddboxar och styrbara laster, för att säkerställa optimal och kostnadseffektiv elanvändning.

Ferroamp möjliggör med sin unika teknik ett viktigt ställningstagande för alla fastighetsägare som antingen vill spara in dyra effektuttag eller som måste begränsa effektuttaget – likt scenariet för Hufvudstadens aktuella fastighet.

– Om fler fastighetsägare skulle ta efter Hufvudstadens initiativ, det vill säga ta aktiva ansvarsfulla beslut kring energi- och effektanvändningen i sina fastigheter och själva välja hur de vill påverka belastningen av elnätet, så kan många mål uppfyllas samtidigt – energistrategiskt, ekonomiskt och miljömässigt, menar Mats Karlström, Senior Business Developer på Ferroamp.

Genom att kontrollera nätanslutningen med batterier och smart teknik kan utrymme frigöras i det lokala elnätet i Stockholm. Fler fastighetsägare behöver göra ett proaktivt val, precis som Hufvudstaden gjort, och tekniken finns!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>