Miljönämnden väntas ta beslut om att sluta med Smiley-märkningen
Hem MILJÖ Miljönämnden väntas ta beslut om att sluta nu med Smiley-märkningen

Miljönämnden väntas ta beslut om att sluta nu med Smiley-märkningen

Publicerat av: Redaktionen

Miljönämnden väntas ta beslut om att sluta använda systemet med Smiley-märkningen i Helsingborg.

Beslutet tas under miljönämndens sammanträde 15 december.

Märkningen har inte haft tillräcklig effekt och kan inte användas parallellt med Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell som börjar gälla 1 januari 2024.

Sedan 2004 har Smiley-dekaler delats ut till livsmedelsverksamheter i Helsingborg som uppfyllt kriterierna vid ett kontrollbesök. Verksamheten har då bedömts ha väl fungerande rutiner för att producera säkra livsmedel, en utmärkt livsmedelshantering och ett system för att tidigt upptäcka och åtgärda brister.

Syftet med märkningen har varit att göra det enklare för invånare att välja en restaurang eller ett café med god livsmedelshantering och god hygien. Märkningen har också varit en motivation för verksamhetsutövarna.

– Även om systemet med Smiley-märkningen upphör kommer vårt fokus fortsätta vara att säkerställa säker och redlig mat för alla i Helsingborg, säger Olu Lindström, avdelningschef på miljöförvaltningen i Helsingborgs stad.

Brist på nationell spridning

Smiley-märkningen kan inte användas tillsammans med Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell som börjar gälla 1 januari 2024. Dessutom har märkningen inte haft tillräcklig effekt och intresset från invånare har varit lågt. Under de senaste tre åren har endast sex kommuner använt märkningen och den har aldrig fått den nationella spridning som var önskad.

Miljönämnden väntas ta beslut om att sluta med Smiley-märkningen– Vi ser ett behov av en nationell tjänst som offentliggör kontrollresultaten av livsmedelsverksamheterna. Det är viktigt att konsumenterna kan jämföra och göra informerade och medvetna val oavsett i vilken kommun verksamheten drivs i, säger Olu Lindström.

Om miljönämnden tar beslutet att ta bort märkningen gäller det från 1 januari 2023. Verksamhetsutövarna ska då ta ner och slänga dekalerna som lånats ut till verksamheterna.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>