Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) testar ny teknik för ett mer hållbart kraftvärmeverk
Hem ENERGI Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) testar ny teknik för ett mer hållbart kraftvärmeverk

Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) testar ny teknik för ett mer hållbart kraftvärmeverk

Publicerat av: Redaktionen

Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) inleder ett projekt där man testar en helt ny teknik som ska minska miljöpåverkan från kraftvärmeverket som levererar fjärrvärme och el till boende i Eskilstunaområdet.

Projektet handlar om en vätgascell som installeras i kraftvärmeverket för att minska utsläppet av växthusgaser och sotpartiklar.

Den ska även minska mängden biobränsle som går åt för att driva värmeverket och på så sätt spara energi och naturresurser.

– Vår vision för EEM är att vi ska vara ett föredöme och en inspirationskälla inom energi– och miljöområdet. Vi letar ständigt efter nya sätt att bli ännu mer hållbara i vår produktion. Därför är vi mycket glada att få möjlighet att utreda den här sortens teknik, säger Lotta Lejdberg, Affärsområdeschef Energi på EEM.

Projektet drivs av EEM tillsammans med teknikleverantörerna Natureproof Sweden AB och Blue Thing Sweden AB.

– Projektet inleds med en utvärderingsfas av hur stor miljöbesparing vi kan uppnå samt de tekniska förutsättningarna för optimal leverans. När utvärderingen är avslutad fattas beslut om vi ska gå vidare till fas 2 där vätgascellen i så fall ska installeras, fortsätter Lotta Lejdberg.

Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) testar ny teknik för ett mer hållbart kraftvärmeverkInstallationen av vätgascellen kommer att kunna ske tidigast under sommaren 2023 när det är lägre intensitet i kraftvärmeverket. På så sätt kan det nya systemet testas inför nästa höst och vinter.

– Tekniken kommer nu förhoppningsvis att testas för första gången i Europa och vi är förväntansfulla inför resultatet. En möjlig bonus för Eskilstunaborna kan bli att den vita röken från värmeverkets skorsten minskar eller kanske till och med helt försvinner, säger Harry Joki, styrelseordförande på Blue Thing Sweden.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>