Nu påbörjas byggandet av ACE, ett världsledande kompetenscenter
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Nu påbörjas byggandet av Arctic Center of Energy (ACE), ett världsledande kompetenscenter

Nu påbörjas byggandet av Arctic Center of Energy (ACE), ett världsledande kompetenscenter

Publicerat av: Redaktionen

Arctic Center of Energy (ACE) ska bli ett världsledande kompetenscenter som påskyndar elektrifieringen av samhället.

Till våren påbörjas bygget av den fysiska miljön som blir en levande mötesplats för forskning, utbildning och labbmiljöer samt testbädd för framtidens lösningar inom elektrifiering.

Sanna Orellano har utsetts som processansvarig för det nya kompetenscenter som nu byggs upp på Campus Skellefteå.

Kommunfullmäktige tog i våras beslut om investeringen av kompetenscentret och bygget av huset är nu inne i en upphandlingsfas där nästa steg är att en entreprenör tilldelas uppdraget. Byggstart är 2023 och huset planeras vara färdigbyggt år 2025.

Det har redan beslutats att byggnaden ska certifieras enligt Sweden Green Buildings Councils mål för Miljöbyggnad nivå Guld samt NollCO2. De höga ambitionerna vad gäller hållbarhet följer hela byggprocessen och redan nu pågår innovativa projekt som bidrar till huset som forsknings- och testbäddsmiljö.

– Det pågår en enorm samhällsutveckling i Skellefteå just nu och att stärka campus med ett center för utbildning och forskning med fokus på den nya framväxande industrin är central för vår fortsatta tillväxt. Att vi nu tar nästa steg i planerna för byggnaden och där Sanna blir kontaktperson på plats som kan föra de olika aktörernas talan och utveckla konceptet för, och verksamheterna i, huset är välkommet säger Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun.

ACE ett projekt i flera steg som siktar högt

ACE går nu in i nästa fas och under våren går startskottet för bygget av det nya kompetenscenter som ska upprättas vid älven i hjärtat av Campus Skellefteå. En hub i framkant för forskning, utbildning och innovation som påskyndar samhällets elektrifiering. Den nya huset på campus blir både en symbol för samhällets elektrifiering och ett nytt landmärke i Skellefteå. Miljön kommer att innehålla kontors- och mötesplatser, utbildningsmiljöer och testmiljöer för att bygga kunskap för den gröna omställningen.

Innehållet i kompetenscentret kommer till stor del att färgas av den unika satsning som inletts av Northvolt, Luleå tekniska universitet, Skellefteå Kraft, RISE och Skellefteå kommun. Målet är att med utgångspunkt i regionala styrkor och färdigheter samt genom ledande utbildning och forskning, säkra och sprida kunskap som påskyndar samhällets elektrifiering i Skellefteå men också globalt. Huset blir basen för verksamheten och en nod för samverkan, innovation och test-/labbmiljöer, som också ska inrymma andra relevanta företag och verksamheter.

– Ett nytt hus på campus som ska inrymma den forskning och utbildning som görs inom ACE är välkommet och vi ser stora möjligheter i att också huset i sig kan vara en symbol för de styrkeområden Luleå Tekniska Universitet har inom forskning i Skellefteå idag, med hållbart byggande i trä, smarta energilösningar och nya tekniska lösningar, säger Robert Brännström, Luleå tekniska universitet och tf verksamhetsledare för ACE.

Sanna Orellano har fått rollen som processledare för att bygga upp konceptet samt stärka intresse för kompetenscentret. Hennes ansvar blir att leda och samordna verksamheter och hyresgäster till den nya miljön samt att utveckla huset till en testbädd för nya lösningar med koppling till campus. Sanna Orellano kommer senast från rollen som cluster manager för energiområdet på Skellefteå Science City.

Nu påbörjas byggandet av ACE, ett världsledande kompetenscenter– ACE är ett fantastiskt initiativ som befäster norra Sveriges ledarskap inom elektrifiering. Det blir även en mötesplats för världens främsta aktörer på området och en motor för den gröna omställningen. Jag ser fram emot att få utveckla konceptet för huset och området som testbädd för nya hållbara lösningar, säger Sanna Orellano, processledare för ACE.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>