Telia lanserar Heating Optimization – en klimatsmart lösning som minskar fastigheters energiförbrukning med upp till 10 procent
Hem ENERGI Telia lanserar Heating Optimization

Telia lanserar Heating Optimization

Publicerat av: Redaktionen

I tider av rusande energipriser lanserar Telia och KTC Heating Optimization.

En klimatsmart digital lösning som minskar energiförbrukningen, kostnader och miljöpåverkan för fastighetsägare utan att tumma på boendes komfort.

Enligt Naturvårdsverket står Sverige idag för 40 procent av vår energiförbrukning och 20 procent av utsläppen av växthusgaser.

Nu när högre energipriser är ett faktum finns en bred enighet om att energiförbrukningen måste minskas, något som även var på agendan vid FN:s största årliga sammankomst om klimatåtgärder, COP 27.

Det är också ett prioriterat område för Telia som under en längre tid har utvecklat lösningar för smarta fastigheter och tjänster för att optimera energiförbrukningen i fastigheter. Genom ett brett utbud av IoT-lösningar förses fastighetsägare med realtidsdata från sina byggnader, vilket ger värdefulla insikter och möjliggör databaserade beslut. Telias IoT-lösningar har uppskattningsvis minskat energiförbrukningen med 800 GWh förra året, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 90 000 hushåll i Sverige.

Den nya lösningen Heating Optimization använder trådlösa sensorer uppkopplade med tekniken Narrowband-IoT (NB-IoT) som placeras inne i byggnaden för att mäta temperatur och luftfuktighet. Insamlade temperaturdata används sedan för att justera inomhusklimatet, till skillnad från traditionell metod som bygger på klimatförhållanden utomhus. Tidigare har detta tillvägagångssätt ansetts vara komplext och dyrt, men med Telias mobilnät och teknik skapas nu nya och bättre möjligheter.

– KTC har jobbat med energioptimering i 40 år. Nu har vi tillsammans kombinerat deras teknik och erfarenhet med vår. Heating Optimization minskar energiförbrukning, kostnader och miljöpåverkan genom tillförlitlig och säker uppkoppling med automatisk styrning av värmen från fjärrvärmesystem. Genom temperaturdata i realtid från NB-IoT-sensorer inomhus sker en optimering av både energiförbrukning och inomhusklimat, säger Rikard Skogberg, produktansvarig för Smart Buildings på Telia.

Telia lanserar Heating Optimization – en klimatsmart lösning som minskar fastigheters energiförbrukning med upp till 10 procent– På KTC ser vi samarbetet med Telia som ett viktigt steg i arbetet för fler energieffektiva fastigheter och att påskynda övergången till förnybar energi. Att använda det mobila nätverket för att samla in data från trådlösa NB-IoT-sensorer skapar möjligheter som tidigare inte var ekonomiskt lönsamma, vilket gör det mycket lättare att optimera energiförbrukningen i fastigheter”, säger KTC:s vd Björn Hanell.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>