Hem NYHETER Lipigon kan hjälpa miljontals patienter – mot Covid-19

Lipigon kan hjälpa miljontals patienter – mot Covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Lipigon kan hjälpa miljontals patienter – mot Covid-19 3

Umeåbaserade Lipigon Pharmaceuticals har skrivit avtal med universitet i Shanghai och Shezhen för att ta fram ett nytt läkemedel som skyddar mot dödsfall kopplade till Covid-19.

– Det finns få behandlingar mot ARDS, alltså det syndrom som leder till döden hos vissa Covid-19-patienter. Standardbehandlingen i dag är syrgas och respirator. Det hoppas vi få ändring på, säger Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Som många medier rapporterat om är ett av huvudproblemen när det gäller Covid-19 att immunförsvaret löper amok. Följden kan bli det livshotande tillståndet ARDS, eller så kallad chocklunga. Andnöden som då uppstår beror på att inflammationen gör så att vätska läcker ut i lungans minsta delar – alveolerna – vilket förhindrar att syre kan tas upp. När en patient hamnar i detta tillstånd finns bara respirator att ta till inom sjukvården.

Nu har Lipigon Pharmaceuticals skrivit ett avtal med Nanyang Technological University i Singapore och Shenzhen. Tanken är att universiteten ska testa om en av Lipigons läkemedelskandidater, som blockerar ett protein som är väldigt aktiv vid ARDS och olika typer av infektioner i lungorna, fungerar.

– Behandlingen kan vara till nytta för Covid-19-patienter, för de som drabbas av säsongsinfluensan – eftersom den fungerar på samma sätt – men kanske också för de som lider av KOL. Om vår behandling fungerar kan det få betydelse för miljontals patienter varje år, säger Stefan K Nilsson.

Hans förhoppning är att försöken kan innebära att Lipigon snabbare kan få testa sin läkemedelskandidat på människor.

– Nanyang Technological University är världsledande inom fältet och det är en fantastisk möjlighet för oss att få jobba med dem, säger Stefan K Nilsson.

Lipigon, som sitter på Umeå Biotech Incubator, är experter på läkemedel för lipidrelaterade sjukdomar, alltså sjukdomar som beror på störningar på hur fetter hanteras i kroppen. Hit hör även proteinet ANGPTL4 som inte bara reglerar blodfetter utan också påverkar kroppens kärlceller och deras förmåga att behålla vätska. Detta tros ha en aktiv roll vid ARDS och således även Covid-19. Nyligen tecknade bolaget ett storavtal med Shanghailistade bolaget HitGen för att utveckla läkemedelskandidater som kan behandla blodfettsrubbningar och hjärtkärlsjukdomar. Bolaget tog också i somras in 16,6 miljoner kronor i en nyemission.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>