Hem Nyheter Ny expertkommitté ska kvalitetssäkra Lån för Social Hållbarhet

Ny expertkommitté ska kvalitetssäkra Lån för Social Hållbarhet

Publicerat av: Redaktionen

Ny expertkommitté ska kvalitetssäkra Lån för Social Hållbarhet 3

Kommuninvests arbete med att utveckla en ny produkt, Lån för Social Hållbarhet, har nu kommit ytterligare en bit på vägen. Tanken är att dessa lån ska kunna användas av kommuner och regioner, inklusive deras bolag, för att främja investeringar för ett socialt hållbart samhälle.

Under hösten går utvecklingsarbetet in i en pilotfas. Utifrån en nyligen framtagen grunddokumentation, som etablerar ramverk och procedurer, ska en handfull pilotkunder ges möjlighet att ansöka om Lån för Social Hållbarhet. Förutsatt att ansökningar av tillräckligt hög kvalitet lämnas in kommer de första lånen att beviljas under oktober.

Lån kommer att kunna beviljas för investeringar inom tre kategorier: boende och boendemiljöer; trygghet, säkerhet och tillgänglighet; samt hälsa, idrott, utbildning och kultur. Ett av de centrala kriterierna är att investeringarna, som sådana eller inom ramen för bredare sociala insatser, ska bidra till att uppnå tydligt uppställda sociala mål.

Om pilotfasen ger goda resultat är ambitionen att Lån för Social Hållbarhet ska göras tillgängliga för alla Kommuninvests medlemmar, dvs. nästan samtliga kommuner och regioner, från början av år 2021. Om utlåningen blir tillräckligt stor är ambitionen att på sikt emittera en första social obligation till Kommuninvests investerare.

Låneansökningarna kommer att prövas av en nyligen formerad grupp: Kommittén för Social Hållbarhet. I kommittén ingår åtta experter med kvalificerad och mångfacetterad kompetens på det sociala området, inom såväl forskning och innovation som operativt utvecklingsarbete. Särskild kompetens finns inom bl a effektutvärdering av sociala insatser, som ramverket lägger stor vikt vid. Dessa experter är:

Lars Hultkrantz, professor emeritus, Handelshögskolan vid Örebro universitet

Tomas Bokström, projektledare, ansvarig för Social & Health Impact Center, RISE

Aina Rundgren, processledare, verksamhetsansvarig Projektkontoret, Örebro kommun

Johan Sjöholm, utvecklingsledare folkhälsa, Kungälvs kommun

Rebecka Thilén, folkhälsostrateg, Skövde kommun

Anton Berg, utvecklingsledare social hållbarhet, Uppsala kommun

Ingemar Ångman, chef för Social välfärd, Region Örebro län

Shirin Bartholdsson, regionutvecklare, sociala investeringsmedel, Västra Götalandsregionen

– Det är mycket positivt att kommittén nu kommit igång och jag ser fram emot att delta i arbetet. Det finns goda förutsättningar att denna typ av sociala satsningar, där fysiska investeringar länkas till sociala insatser med tydliga mål, kan ge precis de långsiktiga effekter som krävs för att åstadkomma sociala förbättringar. Det kan bidra till att bygga upp en tydligare utfallskultur i kommunerna, regionerna och hela den viktiga välfärdssektorn, säger Lars Hultkrantz, en av experterna och professor emeritus på Handelshögskolan vid Örebro universitet.

– Vi har haft en aktiv dialog med kommuner och regioner genom hela detta utvecklingsarbete. Nu ser vi framför oss att några särskilt engagerade pilotkunder tar täten under de närmaste månaderna. Det finns ett stort intresse för att använda denna nya finansieringsmodell för att främja nya arbetssätt och skapa allt bättre resultat i arbetet med social hållbarhet, säger Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

Grunddokumentationen, inklusive ramverk för sociala obligationer och ansökningsformulär för Lån för Social Hållbarhet, har utvecklats i samarbete mellan Kommuninvest, Danske Bank och SEB.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>