NY GLOBAL TALANGPORTAL LANSERAS
Hem HÅLLBAR UTVECKLING NY GLOBAL TALANGPORTAL LANSERAS

NY GLOBAL TALANGPORTAL LANSERAS

Publicerat av: Redaktionen

LKAB, SSAB, Northvolt, Boliden, Skellefteå Kraft, H2 Green Steel, Mobilaris, Vattenfall, och Luleå Tekniska Universitet gör gemensam sak för att hitta talangerna som behövs för att radikalt minska klimatpåverkan från råvaruutvinning, stål, eldistribution, datalagring, drivmedel samt gröna batterier.

För att lyckas krävs ytterligare spetskompetens från Sverige och övriga världen.

MindDig är en digital plattform skapad för att locka världens bästa talanger till regionen för att förverkliga en fossilfri framtid.

Historisk investering för den gröna industrirevolutionen

Över 1 000 miljarder kronor investeras i norra Sverige för att möta klimatutmaningarna. Inom 5 år kommer företagen att behöva anställa mer än 25 000 personer i många olika yrken. Att detta lyckas är avgörande för att Sverige och Europa ska kunna uppnå sina klimatmål. Den gemensamma rekryteringsinsatsen initierades för drygt två år sedan som en del av T25-initiativet (Talent 25,000), grundat av norra Sveriges största arbetsgivare.

 Löftet om unik karriär och ökad livskvalitet 

NY GLOBAL TALANGPORTAL LANSERAS

Chana Svensson

Den digitala plattformen för gemensam rekrytering och regional utveckling är nästa steg för T25-gruppen. I nära samarbete med industriföretagen har MindDig utvecklats av Markus Gustafsson, entreprenör, själv uppvuxen i norra Sverige, tillsammans med Chana Svensson, jurist och entreprenör inom green tech från USA som själv gjort resan som MindDig och T25-företagen nu vill inspirera 25 000 andra att göra.

Framgångsfaktorn för MindDig är att vända på perspektivet och utgå från de talanger man vill attrahera och ställer sig frågan: Vad lockar en människa att flytta till en helt ny plats, kanske i ett annat land?

– Det handlar inte bara om jobb. Människor vill vara en del av någonting större, något meningsfullt. Och vi erbjuder alla att vara en del av denna historiska satsning som fundamentalt förändrar hur vi formar vår framtid. Möjligheten finns nu att komma hit och göra jobbet här, i ett av världens lyckligaste länder, säger Chana Svensson.

Enligt regeringens samordnare Peter Larsson kommer kringeffekterna bli närmare 100 000 nya invånare om företagen lyckas i sina ambitioner att rekrytera 25 000. Varje jobb inom industrin skapar i sin tur nya arbetstillfällen inom allt från besöksnäring till samhällsservice. Det innebär att det är långt ifrån tillräckligt att bara rekrytera inom landets gränser, även om T25 uppmuntrar alla svenskar som vill vara en del av lösningen på klimatutmaningarna att också söka sig norrut.

– Vi konkurrerar inte längre om den kompetens som finns i norra Sverige, eller ens Norden. Vi måste konkurrera med de mest attraktiva platserna globalt. Och för att lyckas måste vi arbeta tillsammans och visa talangerna i världen varför den här platsen är en av de absolut bästa att arbeta, leva och bo på för familjer, och framförallt kvinnor, säger Grete Solvang Stoltz, HR- och hållbarhetsdirektör på LKAB.

Gemensam talangpool för grön omställning 

Företagen i samarbetet har också alla kommit överens om att bjuda in personer som inte gått hela vägen i sina rekryteringsprocesser till MindDig så att de kan komma i kontakt med andra företag i regionen – en unik idé som går under benämningen ”Talent Recirculation”.

– Om en person söker jobb i norra Sverige och är intresserad av att flytta hit, så vill vi ta tillvara på dem även om den första tjänst de söker inte matchar. Det finns gott om potentiella arbetsgivare i regionen och alla som vill vara en del av den gröna industrirevolutionen är välkomna till MindDig, säger Markus Gustafsson.

MindDig lanseras 1 december. För mer information eller för att ansluta, besök MindDig.com. Som teamet bakom plattformen uttrycker det: ”Vi har 100.000 jobbmöjligheter, nio år på oss att rädda planeten och fler investeringar än man kan räkna till. Vad väntar du på?”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>