Ny tågpendel mellan Göteborgs hamn och Piteå – 83% mindre koldioxidutsläpp
Hem TRANSPORT Ny tågpendel mellan Göteborgs hamn och Piteå – 83% mindre koldioxidutsläpp

Ny tågpendel mellan Göteborgs hamn och Piteå – 83% mindre koldioxidutsläpp

Publicerat av: Redaktionen

83 procent mindre koldioxidutsläpp och närmare en veckas kortare transporttid.

Ny tågpendel mellan Göteborgs hamn och Piteå – 83% mindre koldioxidutsläpp

Efter den den 140 mil långa resan från Piteå rullar tågen direkt in på Göteborgs hamns containerterminal. Där kan lasten lyftas direkt på fartyg för vidare transport ut i världen. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Det blir resultatet när ytterligare delar av den norrländska skogsindustrin nu väljer att ta sina produkter ut i världen via Göteborgs hamn och dess järnvägsnätverk.

– Miljövinsten är påtaglig och oerhört viktig. Samtidigt ges tillgång till hamnens breda linjenät med täta avgångar. Tillförlitligheten ökar också då tillgången på tomcontainers är bra i Göteborgs hamn. Vi ser också att andra pendlar till och från Göteborgs hamn fungerar mycket bra, vilket även det ger en trygghet, säger Nikolas Rowland, VD på speditionsbolaget First Row Shipping & Logistics AB som ligger bakom den nya lösningen.

Den nya järnvägspendeln sattes i trafik under den gångna helgen, och kommer att ankomma i hamnen varje vecka framöver. Det 500 meter långa tåget kommer lastat med 72 containers (TEU*) skogsprodukter från Piteå, primärt avsedda för de asiatiska marknaderna.

På årsbasis rör det sig om över 3500 TEU skogsprodukter som tidigare skeppats från Piteå genom Östersjön på mindre feederfartyg för omlastning i centraleuropeiska hamnar.

Med den nya järnvägslösningen till Göteborg sparas både ansenliga mängder tid och koldioxid. I kombination med Göteborgs hamns frekventa feedertrafik och direkttrafik till Asien kan transporttiden minska med fem till sju dagar, samtidigt som koldioxidutsläppen minskar med 83 procent** jämfört med tidigare upplägg.

Tågoperatören för den nya pendeln är CFL Cargo Sverige som opererar flera av de 25 järnvägspendlar som knyter ihop Göteborgs hamn med övriga Skandinavien.

– Göteborgs hamn är en stor destination för oss sedan många år och det är jätteroligt att nu kunna utöka med ytterligare ny och långväga trafik, säger Mikael Nyman, Senior Sales Manager på CFL Cargo Sverige.

Efter den den 140 mil långa resan från Piteå rullar tågen direkt in på containerterminalen i Göteborgs hamn som driftas av APM Terminals. Där kan lasten lyftas direkt på fartyg för vidare transport ut i världen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>