Nordiska kraftpriser lösgör sig från Europas
Hem ENERGI Nordiska kraftpriser lösgör sig från Europas

Nordiska kraftpriser lösgör sig från Europas

Publicerat av: Redaktionen

Veckans kommentar om elmarknaden v. 14

Nordiska kraftpriser lösgör sig från Europas

Systempriset för Norden landade på 34,21 €/MWh i snitt för mars.

Det är väldigt nära det jämna genomsnittet för marspriserna under de senaste tio åren, men trots det nästan fyra gånger högre än i mars förra året.

Elpriset är på god väg ned från de nivåer vi såg i början av året och ett hydrologiskt överskott börjar byggas upp i Norden, vilket kan bidra till att hålla ner priserna ett bra tag.

Negativa timpriser

Årets påsk blev en blåsig historia. Stängda fjällpass och storm vid kusten präglade väderleksrapporterna. För kraftmarknaden innebar detta verkligen att den nya vindkraften verkligen sattes på prov och vi kan bekräfta att den bestod provet. I kombination med låg efterfrågan landade systempriset i Norden på 5,77 € på annandag påsk. På timbasis var systempriset nere på 0,06 €/MWh, och flera prisområden fick negativa timpriser. Jylland var avgjort billigast och fick ett snittpris på -10,69 €/MWh. De högsta priserna förelåg i södra Norge där producenterna har betydligt större möjlighet att reglera kraftproduktionen än i resten av Norden.

Kraftmarknad i förändring

Kraftmarknaden har förändrats mycket under kort tid. Det var svårt att se förändringarna i fjol eftersom priserna var konstant låga överallt. Men under årets första tre månader har vi tydligt kunnat se att Norden har blivit tudelat. De områden som har anlagt mycket vindkraft har betydligt lägre priser än de övriga prisområdena som i högre grad påverkas av priserna i Europa och Baltikum.

Varje vecka får du en videouppdatering från kraftmarknaden av Entelios portföljförvaltare. Se veckans kraftkommentar med Magnus Lingjærde här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>