Växla upp miljöarbetet med ny global standard
Hem MILJÖ Växla upp miljöarbetet med ny global standard

Växla upp miljöarbetet med ny global standard

Publicerat av: Redaktionen

Nu finns en ny ISO-standard som kan användas av företag och organisationer som vill ta sitt miljötänk till en ny nivå.

– Allt fler söker information om vilka miljöåtgärder och strategier som är ekonomiskt sunda.

Den här standarden ska ge organisationer stöd vid värdering av miljörelaterade kostnader och vinster. Det gäller både deras påverkan på och beroende av miljön, säger Bengt Steen, som via SIS varit med och tagit fram standarden.

Standarden ska vägleda organisationer i att bestämma sina miljörelaterade kostnader och vinster inför till exempel en investering eller produktframtagning. Processen kan ses som ett strategiskt tillägg för de som redan räknar på kostnader för utsläpp, miljöskador eller värdet av ekosystem som organisationen orsakar respektive är beroende av.

– Med standarden får man hjälp med att lägga upp riktlinjer för analysen, vilka data som kan användas och hur underlaget kan kommuniceras i den egna organisationen inför finansiella beslut, säger Bengt Steen, professor emeritus vid Chalmers tekniska högskola och expert vid framtagandet av standarden.

Standarden kan också vägleda myndigheter eller lagstiftare, till exempel kring skatter eller revidering av EU-direktiv på miljöområdet.

Växla upp miljöarbetet med ny global standard

– Det är angeläget att korrigera ohållbara subventioner eller föråldrad lagstiftning som inte driver mot hållbarhet. Det är också viktigt att korrigera orimligt låga marknadspriser som inte speglar produkters miljöpåverkan. Exempel på det är produktion av kött, pris på flygbiljetter, ohållbart fiske eller storskalig odling av soja i tropikerna. Här kan standarden bidra till att främja en mer hållbar förvaltning av naturresurser och ekosystem, säger Jimmy Yoler, projektledare, Svenska institutet för standarder, SIS.

Standarden har publicerats av ISO och sätts nu som svensk standard av Svenska institutet för standarder, SS-ISO 14007:2019 Miljöledning – Vägledning för bestämning av miljörelaterade kostnader och vinster.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>