Krook & Tjäder har ritat Sveriges första Svanenmärkta skola
Hem NYHETER Krook & Tjäder har ritat Sveriges första Svanenmärkta skola

Krook & Tjäder har ritat Sveriges första Svanenmärkta skola

Publicerat av: Redaktionen

Strömskolan i Kinna, Marks kommun är först ut med att klara Svanens krav på skolbyggnader.

Tillsammans med kommunen, skolans verksamhet och Skanska som entreprenör har Krook & Tjäder skapat Sveriges första Svanenmärkta skola. 

Krook & Tjäder har ritat Sveriges första Svanenmärkta skola

Som arkitekt har vi ett ansvar att tillsammans med byggbranschen utveckla byggnader som säkerställer ett hållbart samhälle över tid. På Krook & Tjäder skapar vi skolbyggnader där vi ser till att gynna god hälsa, jämställdhet och mångfald. Med ett systematiskt arbete där vi arbetar utifrån de globala målen i Agenda 2030 optimerar vi den miljömässiga, sociala och ekonomiska påverkan.

– Jag känner en enorm stolthet i att vi utvecklar skolbyggnader som gör skillnad i samhället, säger Martina Rahm, arkitekt på Krook & Tjäder. Att vi dessutom ligger bakom Sveriges första Svanenmärkta skola är helt outstanding! Det är ett stort bevis på att Krook & Tjäder, våra beställare och samarbetspartners har samma mål. Vi har identifierat var vi kan göra mest skillnad och satt en målbild som vi nu nått fram till.

Den Svanenmärkta byggnaden är värderad med ett livcykelperspektiv där låg energianvändning, kontrollerad byggprocess, god ventilation och dagsljusinsläpp samt tuffa krav på byggmaterial granskas. Miljömärkta byggmaterial tillhör de minst miljöbelastande på marknaden och klarar strikta krav på miljö- och hälsoskadliga ämnen. Byggmaterialen säkrar en god innemiljö med låga emissioner. Kravställning på akustiska åtgärder gör att ljudmiljön i skolan blir mycket god. Svanen ställer även krav på överlämnade av byggnaden från produktion till drift.

Utöver Svanenmärkning har även Strömskolan P-märkts, vilket innebär att man bygger bra och förvaltar väl. Alla byggprodukter är granskade och testade mot grundläggande tekniska krav. Fuktsäkerhetsprojektering och en fuktsäker byggprocess har genomförts.

Bygget invigdes 26 september år 2019 med Miljömärkning Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>