Nya klimatsmarta pallar för Coop frukt och grönt
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Klimatsmarta pallar för Coop frukt och grönt

Klimatsmarta pallar för Coop frukt och grönt

Publicerat av: Redaktionen

Everfresh satsar klimatsmart och byter träpall mot SRS returpallar för sina varutransporter till och från Coop.

Från mitten av april får landets samtliga Coopbutiker sin frukt och grönt levererad på de hållbara och cirkulära pallarna.

Varje månad levererar Everfresh cirka 55.000 pallar med frukt och grönt till Coops 800 butiker i hela landet. Bytet från träpall till returpallar generar en årlig besparing på cirka 50 ton CO2e.

”Klimatfrågan är en av vår tids allra viktigaste utmaningar. För oss är det en självklarhet att göra allt vi kan för att bidra till en mer hållbar matkonsumtion. Att byta till mer klimatsmarta pallar är därför en naturlig del av vår strategi”, säger Dragisa Jovanovic, projektledare på Everfresh.

För chaufförerna innebär hanteringen av SRS pallar också en bättre arbetsmiljö och även en förenklad hantering. Träpallar klasskvalificeras i olika kvalitéer som ofta leder till tidsödande diskussioner, vilket nu helt elimineras.

Nya klimatsmarta pallar för Coop frukt och grönt”Det är mycket positivt att Everfresh går över till att använda pallar som kan återanvändas och gå in i ett cirkulärt system. Förutom att användningen av den här pallen minskar klimatpåverkan, medför id-märkningen på pallarna tidigare och mer korrekt dataöverföring som förbättrar transportplanering. Med pallarna blir även arbetsmiljön mer hälsosam för chaufförer, terminalarbetare och butiksmedarbetare eftersom SRS pallar inte avger damm och träflis”, säger Peter Rosendahl, transportchef på Coop Sverige.

För Everfresh innebär övergången en bättre spårhantering. SRS pallar är försedda med RFID-taggar och Everfresh blir först med att läsa av taggarna. På så sätt vet de alltid var varje pall befinner sig och hur många pallar som flödar ut och in per dag. Everfreshs intention är att framåt öka spårbarheten för all frukt och grönt som är lastad på pallen, vilket är värdefullt när efterfrågan på spårbarhet ökar kraftigt.

”Många svenska odlare levererar frukt och grönt till Coop och det här ger ringar på vattnet i hela branschen. Flera odlare kommer nu att passa på att utöka sin användning av de betydligt mer hållbara pallarna till glädje för både klimatet och användarnas arbetsmiljö. Vi är självklart stolta över att få vara med och hjälpa till med att reducera företagens klimatpåverkan” säger Sigrid Helgason, Key Account Manager på Svenska Retursystem.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>