Nytt innovationsprojekt ska ta fram den mest effektiva vätgasbilen
Hem TRANSPORT Nytt innovationsprojekt ska ta fram den mest effektiva vätgasbilen

Nytt innovationsprojekt ska ta fram den mest effektiva vätgasbilen

Publicerat av: Redaktionen

Elektronikföretaget Conrad har sponsrat student-teamet Eco Runner i byggandet av en vätgasdriven bil.

Innovationsprojektet påbörjades i augusti 2020.

Under processen har Conrad bidragit med sitt breda tekniska sortiment inom såväl elektroniska komponenter och kablar samt säkerhetsutrustning och maskiner för produktionen. Bilen färdigställdes i april och var därmed lagets bidrag till årets Efficiency Challenge som gick av stapeln 11 juni – med Eco Runner som det vinnande laget.

Varje år anordnar bensin-och oljeföretaget Shell ett Eco-marathon som går ut på att studenter världen över utvecklar en bil-prototyp där syftet är att bilen ska tänja på gränserna vad gäller energieffektivisering. Årets tävling blev inställd till följd av pandemin och istället anordnade tre student-team i Nederländerna sin alldeles egna tävling – däribland Eco Runner från universitetet TU Delf. Under projektets gång var sponsorer särskilt viktigt för att tävlingen skulle kunna hållas. Conrad har bland annat tillhandahållit Eco Runner med elektroniska produkter och kretskort samt säkerhetsutrustning och maskiner till själva produktionen.

Vätgas – för en hållbar framtid
Nytt innovationsprojekt ska ta fram den mest effektiva vätgasbilenKraven för att delta i tävlingen var bland annat att bilen skulle återspegla det verkliga behovet av transport. Syftet med tävlingen är att teamen ska hitta nya sätt att använda så lite som möjligt av sitt valda energimedel. Sieb Rodenburg, Eco Runners projektledare, och hans lag valde att utveckla en bil som drivs av vätgas. Under tävlingens gång körde de 15 varv på 1000 meter, en sträcka motsvarande Delf till Moskva, där bilen var tvungen att stanna efter varje varv för att iscensätta stadstrafik. I slutet korades vinnaren utifrån den bil som gjort av med minst energi under loppets gång.

– Sedan vi började att arbeta med projektet förra året har vi jobbat på den i princip varje dag nio till fem, att vi faktiskt vann tävlingen känns därför extra roligt. Vårt mål var att bidra till en hållbar framtid genom att bygga världens mest effektiva vätgasdrivna stadsbil. Nu vill vi inspirera andra aktörer att inse vidden av vätgas som energimedel och sedan utveckla det ännu mer i framtiden, säger Sieb Rodenburg.

Webbinarium för teknikälskare
Den 29 juni kommer Sieb Rodenburg och hans team att hålla i det kostnadsfria webbinariet “Conrad EcoTalk”. Då kommer de bland annat att presentera Eco Runner och dessutom ge åhörarna en inblick i utvecklingsprocessen och berätta mer om vätgasens framtid. Sieb Rodenburg understryker att bilen aldrig hade varit möjlig att bygga om det inte vore för teamets samarbetspartners, där Conrad har spelat både en stor och viktig roll.

– Eftersom Conrad har ett väldigt brett utbud kunde vi hitta alla nödvändiga komponenter på samma ställe vilket underlättade enormt. Bland annat tillhandahöll de en väderstation som var särskilt viktig under loppets gång eftersom vi behövde mäta väderförhållandena för att kunna köra så effektivt som möjligt. Vi är otroligt tacksamma för Conrads hjälp och ser fram emot att berätta mer om utvecklingsprocessen och vätgasens framtid under webbinariet, avslutar Sieb Rodenburg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>