Nytt Klimatkansli – en grön motor i omställningen av Stockholms län
Hem POLITIK Nytt Klimatkansli – en grön motor i omställningen av Stockholms län

Nytt Klimatkansli – en grön motor i omställningen av Stockholms län

Publicerat av: Redaktionen

Region Stockholm har satt upp tuffa mål för utsläppsminskningar i hela länet, men det räcker inte med tuffa mål. De måste uppnås också.
-Därför inviger vi den första oktober ett Klimatkansli. Det blir ett vasst verktyg i den gröna omställningen i vårt län. Stockholms län har resurser och möjligheter att ställa om som få delar av vårt land har. Med det kommer ett stort ansvar. Det tänker vi ta, säger 
Malin Fijen Pacsay (MP) politiskt ansvarig för regionala klimatfrågor i Region Stockholm.

Nytt Klimatkansli – en grön motor i omställningen av Stockholms län

Foto: Fredrik Hjerling

Stockholmsregionen växer blixtsnabbt. Vi är idag 2, 5 miljoner invånare och blir fler för varje dag. Hur människorna bygger, bor och transporterar sig i stockholmsregionen spelar stor roll för klimatarbetet i hela Sverige. Att inrätta klimatkansliet innebär att Region Stockholm satsar mer på klimatfrågan än någonsin tidigare. Kansliet blir unikt bland Sveriges regioner och är ett krafttag. För det är en tuff utmaning vi står inför. Region Stockholm har satt mål om netto-noll-utsläpp till 2045 och 100 procent förnybar energi och att minska utsläppen från all konsumtion i länet med 50 procent till 2030.

-Klimatkansliet kommer att kunna stödja kommunerna att nå sina mål och skapa samverkan mellan alla aktörer som verkar i vårt län. Vi ska vara den gröna motorn, men arbetet måste vi göra tillsammans, säger Malin Filjen Pacsay (MP)

Som den största offentliga ekonomin näst efter staten har Region Stockholms egen verksamhet stor betydelse för klimatet. Här finns också ett arbete att göra med att ställa om sjukvården och kollektivtrafiken, men klimatfärdplanen gäller inte bara utsläppen från de egna verksamheterna, den gäller hela Stockholms län.

Fakta Klimatkansliet:

Klimatkansliet invigs den första oktober.

Klimatkansliet kommer ha i uppgift att:

  • stärka Region Stockholms arbete med att nå klimatmålen
  • stötta kommunerna med information och fakta
  • vara en tydlig ingång hos Region Stockholm för kommuner, näringsliv och andra aktörer i länet
  • påverka nationell och internationell politik
  • samverka med andra aktörer i regionen
  • företräda länets behov och förutsättningar

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>