En drönare som kan styra själv är imponerande nog. Men SolarXOne från franska Xsun drivs dessutom av solenergi och behöver alltså inte vanligt bränsle. Det känns nästan som science fiction. Nu arbetar Xsun med att förenkla arbetet med att skapa olika versioner av drönaren.
Benjamin David som är vd på och medgrundare av Xsun berättade nyligen om företagets drönare SolarXOne på den franska mjukvarujätten Dassault Systèmes virtuella jättekonferens 3dexperience World 2021. Eller drönare förresten, flygplan känns faktiskt som en bättre benämning för en lekman.
SolarXOne befinner sig tidigt i sin livscykel, men den har varit uppe och flugit.
– 20 personer har jobbat med utvecklingen av SolarXOne i fyra år. Det handlar om en drönare som kan flyga hundratals kilometer själv och användas för många olika tillämpningar, till exempel med hjälp av en mängd sensorer som den kan förses med, säger Benjamin David.
Exempel på tillämpningar är övervakning av infrastruktur, miljöarbete som att upptäcka skogsbränder och inom lantbruk. Ett kanske extra intressant område är maritima tillämpningar, tack vare en lång räckvidd. Man kan säga att Xsun slår ett trefaldigt slag för miljön med SolarXOne:
- Drönaren har utvecklats på ett hållbart sätt, till exempel med hjälp av mjukvara för simulering.
- Den används på ett hållbart sätt, tack vare att den använder solenergi.
- Den kan användas för tillämpningar som bidrar till en bättre miljö.
Utvecklingsarbetet har så klart bjudit på en mängd utmaningar. Under sin presentation rabblar Benjamin David upp ett stort antal, här är ett axplock: strukturella beslut, till exempel för att minimera vikt, aerodynamiska frågor, värmeproblem, konfigurationslösningar, att ta fram marknadsföringsmaterial och information, med flera.
– Det finns många gråzoner mellan de olika arbetsområdena, de hänger ihop. Därför är det en stor fördel att kunna använda olika mjukvaror på samma plattform, som delar på samma numeriska modell, förklarar Benjamin David.
Det är för att Xsun använder Dassault Systèmes plattform och mjukvaror som han är med på företagets konferens. Han nämner mjukvaror som Catia, Simulia, Enovia och 3dexcite som används för olika ändamål.
Det finns gott om praktiska problem som blir lösta med CAD-funktioner i de olika mjukvarorna. Att designa elsystemet för drönaren är ett exempel, att göra 3d-utskrifter ett annat. Bland riktigt intressanta användningsområden märks att kunna göra 3d-modeller av olika versioner av drönaren, för att kunna förmedla en känsla för dem.
– Vi planerar att göra olika versioner av SolarXOne, för olika ändamål, genom att ändra konfigurationen för den.
Arbetet med att designa drönare tar alltså inte slut bara för att den har varit uppe i luften. Xsun var ett av många företag som deltog i de 328 sessionerna på Dassault Systèmes konferens. Den startade 8 februari och pågick under fyra dagar.