Rekordnivåer för närproducerad grön el i Trelleborg
Hem ENERGI Rekordnivåer för närproducerad grön el i Trelleborg

Rekordnivåer för närproducerad grön el i Trelleborg

Publicerat av: Redaktionen

Rekordnivåer för närproducerad grön el i Trelleborg

Mer än 15 gigawattimmar. Så stort överskott av el har solenergianläggningar och vindkraftverk i Trelleborg tillsammans levererat under 2020. Mängden närproducerad grön el utgör en historisk milstolpe.

– En positiv utveckling vi är jätteglada för, säger Maria Malm Skarin, marknads- och försäljningschef på Trelleborgs Energi AB. För att nå våra mål kopplat till klimatförändringarna och andra miljö- och energiutmaningar behöver vi mer förnybar elproduktion, och gärna här nere i de södra delarna av landet.

Trelleborgs kommun fortsätter ligga i framkant när det gäller produktion av grön energi. Ny statistik från Trelleborgs Energi visar att framför allt antalet solproduktionsanläggningar som installeras har ökat stort, från 2 anläggningar 2012 till 188 anläggningar vid förra årets slut. Den totala installerade effekten växer också hela tiden och är idag större än någonsin.

Allt större överskott tillbaka till elnätet

Solenergianläggningarna och vindkraftverken i kommunen levererar tillbaka ett allt större överskott av elektricitet till elnätet. Vid årsskiftet mer än 15 gigawattimmar grön, närproducerad elkraft – en mängd motsvarande förbrukningen för omkring 2 000 villor eller Trelleborgs samtliga lägenhetsabonnemang.

Uppgifterna kommer från nya siffror som Trelleborgs Elnät AB tagit fram på uppdrag av statistiska centralbyrån, SCB. Statistiken visar att Trelleborgs kommun under förra året nådde rekordnivåer sett till mängden producerad grön el från solceller och andra anläggningar för produktion av solenergi. Den totala installerade effekten uppgår till 9 919 kilowatt vid årets slut, snubblande nära 10 megawatt.

Historisk milstolpe

– Vi ser en fantastisk utveckling gällande nya elproducenter i vårt elnät och med nästan 10 megawatt i installerad effekt är vi mycket nära en historisk milstolpe, säger Kenneth Pilo, affärsingenjör på Trelleborgs Elnät AB. Det är verkligen inte illa.

– Vi har en mycket bra allmän uppföljning av våra produktioner, inklusive vindkraften, sedan många år tillbaka. Vid årsskiftet hade vi totalt 197 produktionsanläggningar i kommunen som tillsammans levererade in så mycket som 13 834 210 kilowattimmar från vindkraftverken och 1 434 749 kilowattimmar solenergi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>