Hem OPINION Praktiken gav Ida jobb direkt efter studierna

Praktiken gav Ida jobb direkt efter studierna

Publicerat av: Redaktionen
Praktiken gav Ida jobb direkt efter studierna 2

Ida Johansson började jobba på Länsstyrelsen i Mariestad i början av juni.

Med en alldeles nytagen examen från Biovetenskapsprogrammet biologiska resurser och hållbar utveckling på Högskolan i Skövde klev Ida Johansson in på Länsstyrelsen i Mariestad i början av juni. Från student till projektanställd, från en dag till en annan. Vägen in var praktik som Ida gjorde under en kurs.

Ida Johansson är uppvuxen på en gård utanför Kalmar med åkermark, skog och Östersjön runt husknuten. Intresset för djur och natur har funnits sen barnsben och hon var länge övertygad om att hon skulle bli veterinär. Men under en praoperiod på ett djursjukhus gick drömmen i krasch, i dag är hon tacksam för insikten om att det yrkesvalet inte var rätt för henne. Med omkullkastade framtidsdrömmar åkte Ida, efter studenten, till USA för att arbeta som Au Pair. Under tiden i USA insåg hon vad hon ville arbeta med.

– Jag insåg att i USA skiljde sig privatpersoners miljötänk och kunskap mycket från hur det var hemma i Sverige. Jag började fundera över mycket hur både jag själv och andra människor kan minska våra ekologiska fotavtryck.

Föll på plats i USA

Det var där och då, Ida insåg att hon ville arbeta för att människan ska kunna leva i samspel med naturen, alla dess arter och ekosystem. Men miljöområdet är stort och valmöjligheterna många när det gäller utbildningar. Idas val föll på Biovetenskapsprogrammet vid Högskolan i Skövde.

– Det är en bred utbildning som inkluderar såväl teori som praktik. Att plugga i Skövde passade mig utmärkt, där finns naturen nära även om man bor centralt. Det är lätt att träffa folk även från andra klasser och andra högskoleprogram. Studiemässigt upplevde jag en nära kontakt med lärarna och att de hade tid att engagera sig i varje enskild student.

Ida lyfter många fördelar med att studera på en mindre högskola och under studietiden hade hon också uppdrag som studentmentor och arbetade som studentambassadör under mässor och vid studiebesök på gymnasieskolor. Hon var dessutom hjälte för sitt högskoleprogram och svarade på blivande studenters frågor om bland annat utbildningen och studentlivet.

– Biovetenskapsprogrammet är ett perfekt program om du vill arbeta med miljöfrågor, klimatförändringar, biologisk mångfald eller ekologi, konstaterar hon.

Inventerade olika våtmarker

Förra sommaren läste Ida en sommarkurs på Högskolan i Skövde för att få mer erfarenhet av arbete ute i fält. Kursen Praktik i miljövetenskap omfattade bland annat 40 dagars praktik på en arbetsplats. I Idas fall handlade det om en inventering som Länsstyrelsen gav två studenter i uppdrag att genomföra. Ida och en studiekompis gjorde en omfattande inventering och uppföljning av ett 30-tal våtmarker i Västra Götaland.

– Vi besökte våtmarkerna, tittade på utformningen och hur optimala de var för sitt syfte. Vi intervjuade också ägarna om skötselfrågor. Våra resultat jämfördes med resultaten från den tidigare inventeringen som gjordes 2006, för att se eventuella förändringar.

Det omfattande arbetet sammanställdes i en rapport som publicerades under länsstyrelsens publikationer.

-Det var lite häftigt för två andraårsstudenter, konstaterar Ida.

Från studier till arbete

Ett år senare var Ida redan tillbaka på Vattenavdelningen – enheten för vattenärenden vid Länsstyrelsen i Mariestad. Hon har nu en projektanställning och arbetar i stor utsträckning med lokala vattenvårdsprojekt, LOVA.

– Jag granskar bland annat om åtgärder för att minska kväve och fosfortransporten till vattendrag inom LOVA har påverkat övergödningen i sju vattendrag runt Vänern. Det känns fantastiskt att jag som nyexaminerad student får jobba med miljölagstiftning, säger hon entusiastiskt.

Ida konstaterar att det är en stor omställning från att studera till att vara i arbetslivet. Men att det känns jättebra att efter studierna på Högskolan i Skövde nu jobba med de områden hon studerade.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>