Elektronikens påverkan på hållbara produkter
Hem OPINION Elektronikens påverkan på hållbara produkter

Elektronikens påverkan på hållbara produkter

Publicerat av: Redaktionen

Elektronikens påverkan på hållbara produkter

Elektroniken har en viktig roll i den stora digitala transformation som sker inom i stort sett alla utvecklingsbranscher idag. I många fall är den central för datainsamling och för att exekvera resultatet av databehandling. Sensorer och aktuatorer, tillsammans med inbäddade system möjliggör transformationen i de fall mjukvara och hårdvara måste samverka.

Vinnova beskriver tydligt vikten av smarta elektroniksystem i sin rapport om industrins digitalisering i Sverige. De väljer att lägga fokus på framför allt inbäddade system och sensorer. Svensk industri är i många fall så pass nischad att det behövs specialanpassade sensorer och unika elektroniksystem i deras processer. I och med den ökade datamängden ställs större krav på de inbäddade systemen, då mängden sensorer ökar och att viss databehandling med fördel kan ske på mikroprocessornivå.

Reflektion

Att produktbolag behöver ha ett holistiskt perspektiv på utveckling av intelligenta system är en förutsättning. För att utveckla komplexa intelligenta system så måste det finnas en förståelse för samverkan mellan mekanik, elektronik och mjukvara på olika nivåer. Det måste finnas en god uppfattning om elektronikens roll i just den specifika produkten och de viktigaste egenskaperna måste identifieras. Elektroniken bidrar i högsta grad till följande prestanda hos en produkt:

Robusthet. Ska produkten användas i en krävande miljö så måste elektronik och mekanik samverka för att klara produktens krav på hållbarhet och livslängd.

Pålitlighet. Om det ställs höga krav på prestanda och höga regulatoriska krav på produkten spelar elektronik en viktig roll. Hur snäva toleranser det finns över hela produktionsserier är en viktig fråga att ställa.

Energieffektivitet. Batteridrivna produkter som samtidigt är uppkopplade måste vara energisnåla och det krävs god samverkan mellan val av elektronikkomponenter och en intelligent mjukvara.

Säkerhet. I och med att många produkter är uppkopplade blir Cyber Security en viktig aspekt att ta hänsyn till. För att möjliggöra de bästa förutsättningarna för säkra system så har elektroniksystemen en grundläggande betydelse och ju mer kontroll ett företag har över sin egen elektronik, desto större möjligheter finns. Användandet av tredjepartsprodukter behöver kravställas med säkerheten i åtanke.

Att hitta rätt nivå och samtidigt möta utvecklings- och tillverkningskostnaden av en produkt blir en stor utmaning. Att redan tidigt i utvecklingsprocessen ha en god förståelse för vilka egenskaper som är viktigast möjliggör välgrundade beslut kring vilka krav som ska ställas på elektroniksystemen.

Knightec

Inom Knightec finns en bred erfarenhet av elektronik från många olika branscher, så som försvarsindustrin, Life Science och fordonsindustrin. Styrkan i att ha en bred och djup kompetens gör att vi i våra projekt och team kan se helheten i produktutveckling. Genom att vi ligger i framkant inom säkra uppkopplade produkter kan vi hjälpa våra kunder bygga säkra elektroniksystem.

Knightec utgår alltid från människans behov vid utveckling av nya produkter som innehåller elektronik och inbäddade system. Vi utvecklar produkter som förbättrar människors livskvalitet och gör jorden till en bättre plats att leva på. Därför kräver vi av oss själva att leverera hög kvalitet i form av robusta, pålitliga, energieffektiva och hållbara system, framför allt nu i en allt mer uppkopplad värld.

Vi har en hög flexibilitet gällande affärslösningar och projektupplägg. Knightec kan erbjuda helhetsåtaganden där vi kan designa och verifiera komplexa elektroniksystem, hjälpa till med integration mot mekanik, mjukvara, molntjänster samt bistå med att hitta produktionslösningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>