Premiär för tre nya folk-elbilar!
Hem TRANSPORT Premiär för tre nya folk-elbilar!

Premiär för tre nya folk-elbilar!

Publicerat av: Redaktionen

Tre efterlängtade och folkliga elbilspremiärer gör debut på eCarExpo på Friends Arena 7-9 februari.

Mazda, Honda och Volkswagen visar upp nya elbilar med en prisbild som – äntligen – riktar sig till folket.

Trenden går nu mot billigare elbilar.

Kritiken mot att elbilarna är för dyra har varit massiv. 68 procent av svenska bilisterna anser inte att de har råd att köpa elbil med dagens priser, enligt den undersökning som eCarExpo låtit göra.

Många av dagens elbilar kostar en bra bit över 400 000 kr, men nu lossnar isen för folk-elbilarna. När eCarExpo öppnar portarna på Friends Arena för Nordens största elbilsutställning gör tre äkta el-folkbilar entré och svarar på kraven på billigare elbilar.

Premiär för tre nya folk-elbilar!

Den hetaste nyheten är förstås Volkswagen ID3, som markerar märkets storsatsning på elektrifiering för framtiden. Det är en bil i Golf-storlek (4,3 meters längd) som har ett kupéutrymme i klass med storebror Passat, tack vare elbilens effektiva packningsmodell med batteriet i bottenplattan. ID3 byggs med tre olika batteristorlekar, varav den billigaste versionen för cirka 350 000 kronor har ett 45 kWh stort batteri som ger en räckvidd på 330 km (beräknad enligt WLTP-körcykeln). Det största batteriet är på 77 kWh, med en räckvidd på 550 km säljs till ett betydligt högre pris.

Vare sig Honda eller Mazda har varit med i elbilsmatchen hittills, men i höst utmanar de i samma prisklass som Volkswagens nykomling. Dels är det Hondas charmiga lilla citybil E, som oblygt flörtar med den första generationens Civic, och dels är det Mazdas crossover MX-30.

Både Honda och Mazda använder samma batterikapacitet på 35,5 kWh, som beräknas ge en verklig räckvidd på ca 200 km. Medan Honda är en riktig citybil med körglädjen och charmen som starka argument är Mazdas första elbil en mer praktisk kamrat med högre sittposition och en mer flexibel interiör.

Alla tre nykomlingarna gör sin publika mässpremiär på eCarExpo i Friends Arena i Solna den 7–9 februari, där man kan provsitta och klämma på premiärbilarna redan nu. Volkswagen ID3 kommer inte att finnas hos handlarna förrän till sommaren, och Hondas och Mazdas nykomlingar kommer hit först i höst!

Men de tre nya folkbilarna är inte ensamma om att utmana i det segmentet. I höstas gjorde Minis läckra elbil Cooper SE debut och såväl Renault Zoe som Kias nya XCeed och Ceed SW PHEV äntrade folkbilsscenen. Dessa liksom ytterligare ett 20-tal laddbara bilmodeller kommer att kunna provköras av mässans besökare på en 600 meter lång bana inomhus runt arenan.

Elbilsmässan på Friends Arena samlar marknadens utbud av elbilar, laddhybrider och laddteknik. På en 600 meter lång inomhusbana i arenan får besökarna själva provköra många av de senaste, hetaste, lyxigaste och folkligaste laddbara bilarna. Under tre dagar får besökarna även se och lyssna till Sveriges främsta experter inom framtidens mobilitet, bilindustri, laddningsteknik-, energi- och fastighetsbranscherna. Ett särskilt fokus riktas mot lösningar för elbilsladdning i BRF-fastigheter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>