Så skiljer sig nya SL-kortet från Access-kortet
Hem TRANSPORT Så skiljer sig nya SL-kortet från det gamla Access-kortet

Så skiljer sig nya SL-kortet från det gamla Access-kortet

Publicerat av: Redaktionen

På tisdag får den som köper biljett hos SL:s ombud och spärrkiosker biljetten på ett nytt, grönt SL-kort.

Vad skiljer egentligen det nya SL-kortet från det gamla?

Tisdagen den 10 maj slutar SL:s ombud att sälja biljetter till de gamla Access-korten och kunderna får i stället biljetten på det nya, gröna SL-kortet. Mycket är sig likt när blått kort blir grönt, men lite skiljer sig åt. Här är fem nyheter att ha koll på.

 1. Samma biljettläsare för alla
  Det gröna SL-kortet blippas mot de gröna biljettläsarna. Här blippas även betalkort och mobiler så det gäller att lägga på kortet men inte hela plånboken – då kan man råka blippa annat än SL-kortet.
 2. Reskassan ett minne ”blått”
  När man köpt reskassa på ett blått Access-kort har man varit tvungen att ha koll på hur många resor pengarna räcker till eftersom man laddat på en summa pengar. Med det nya gröna SL-kortet köper man i stället ett antal biljetter – upp till 20 stycken – det blir mindre huvudräkning och inga småbelopp kvar på kortet.
  Från 10 maj går det att ladda det gröna kortet med enkelbiljetter i spärrkiosker och hos SL:s ombud, i höst går det även i SL-appen.

 3. Biljettautomaten på fickan
  Med det nya SL-kortet kan man själv välja att ladda på det hos ett ombud, i spärrkiosk eller i SL-appen – de allra flesta periodbiljetter går att köpa till gröna kortet i appen redan nu, enkelbiljetter lite senare i höst. Du köper inte längre biljetten på sl.se och laddar på den i en automat. Mobilen har de flesta alltid med sig och på så sätt blir den en biljettautomat man alltid har nära till hands.
 4. Snabbare hjälp med förlustgarantin
  Precis som med Access-kortet går det att få förlustgaranti med det gröna SL-kortet. Nytt är att den som förlorar sitt kort kan fortsätta åka direkt eftersom man kan få hjälp av kundtjänsten att flytta över biljetten till sin mobil (eller ett nytt SL-kort som man köper hos ett ombud exempelvis).
 5. Köp biljett och åk direkt
  Med det nya SL-kortet kan man i SL-appen köpa biljett till sig själv eller någon annan och åka direkt. Det är goda nyheter för den som tidigare köpt biljett till sitt Access-kort på sl.se och behövt vänta upp till tre dagar för att ladda på biljetten på kortet.

Så skiljer sig nya SL-kortet från Access-kortetAccess-korten kommer fortsatt gå att resa med till och med mars 2023, men möjligheterna att ladda på dem är begränsade. En guide till hur den som använder reskassa gör för att nolla Access-kortet och gå över till det nya SL-kortet finns här. 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>