Delningstjänsten Camptoo: Så mycket kostar det att äga en husbil
Hem TRANSPORT Delningstjänsten Camptoo: Så mycket kostar det att skaffa en husbil

Delningstjänsten Camptoo: Så mycket kostar det att skaffa en husbil

Publicerat av: Redaktionen

Så här inför sommaren så funderar en del säkert på att införskaffa en husbil.

Det kan dock vara svårt att uppskatta hur mycket det egentligen kostar att äga en.

När du köper en husbil är det lätt att fokusera på det faktiska inköpspriset, men man bör också känna till att det finns många andra oundvikliga kostnader att beakta, som t ex försäkring, fordonsskatt, underhåll, förvaring och värdeminskning. Delningstjänsten Camptoo klargör här vad dessa kostnader innebär, hur du kan uppskatta dem för just ditt fordon, samt hur det går till om du väljer att hyra ut ditt fordon för att kvitta vissa av dessa kostnader.

Lån & räntor

Om du har möjligheten att köpa en husbil kontant, så faller förstås denna kostnad naturligt bort, men om du lånar pengar för att köpa den så får du inte glömma bort att räkna in både amortering och ränta.

Försäkring

Kostnaden för din försäkring beror på ett antal faktorer, som husbilens ålder, var i landet du bor eller fordonets nyvärde. Olika priser gäller även per försäkringsgivare, var du förvarar husbilen och hur länge du haft körkort. Vissa försäkringsbolag ger även förmåner på försäkringar om du är medlem i exempelvis Husbilsklubben. Ett bra sätt att spara pengar på försäkringspremien är att samla flera av dina försäkringar hos ett och samma bolag. Det sänker den samlade risken för försäkringsbolaget och brukar kunna innebära ett bättre pris. Mer information om försäkringar (även kring husbilsuthyrning) hittar du här. En god idé är att jämföra husbilsförsäkringar för att hitta den billigaste och bästa försäkringen för just ditt fordon. Som alltid när det gäller försäkringar handlar det om att inte stirra sig blind på vad försäkringen kostar, men också undersöka och jämföra vad försäkringen faktiskt omfattar och vilka självrisknivåer som gäller.

Fordonsskatt

Delningstjänsten Camptoo: Så mycket kostar det att äga en husbil

Din husbils fordonskatt beror på miljöklass och vikt på fordonet. Med andra ord kan fordonsskatten variera mycket mellan olika husbilar. Husbilar som är påställda i vägtrafikregistret efter den 1 juli 2018 påverkas av Bonus Malus. Här kan du läsa mer om vad det innebär och beräkna din fordonsskatt. Sedan 1 september 2019 påverkar även husbilens WLTP-värdebeskattningen. Ett WLTP-värde beräknas baserat på husbilens koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning. Husbilar som är registrerade tidigare påverkas inte av de nya reglerna.

Underhållskostnader

Dessa kostnader kan förstås variera mycket beroende på fordonets ålder och underhållshistorik. I genomsnitt kan ett årligt belopp på 4000 SEK till 8000 SEK reserveras för detta. Vissa år kan notan vara lite högre än andra år. Dessa skillnader kommer ofta från skillnaderna mellan större och mindre underhåll eller renoveringar. Vi rekommenderar att du regelbundet ser över service-behovet efter visst antal rullade mil för att hela tiden vara uppdaterad. Hur ofta du behöver utföra service på fordonet avgörs även av dess servicebok. Service-intervallernas längd beror på husbilens ålder och årsmodell. Här är det även värt att inkludera besiktningskostnader som medföljer i husbilssägandet.

Parkering och förvaring

Alla behöver inte tänka på var husbilen ska förvaras när den inte används, men för dig som inte har möjlighet att förvara husbilen på egen tomt, tillkommer parkerings- och förvaringskostnader. Det vi vet är att priserna nära storstäderna är betydligt högre än på landsbygden. Ett tips är att välja utomhusparkering på ett öppet område om det går, då dessa generellt är lite billigare än parkeringsplatser. Fråga dock alltid om villkoren, säkerheten och vad som gäller försäkringsmässigt när din husbil står förvarad på annan ort/plats.

Värdeminskning

Avskrivningar är i hög grad beroende av köpet, som t ex om husbilen var ny eller begagnad när den köptes, samt om det finns tydliga tecken på användning. Om du vill få en indikation på värdeminskningsprocent, så bör du undersöka vad en jämförbar husbil i liknande ålder bör kosta idag. Du får då en generell uppfattning av vad du kan förvänta dig. Här spelar även efterfrågan och utbud in, och i en tid av komponentbrist är värdeminskningarna generellt mindre. Detta är inte en kostnad som du betalar årligen, utan den kommer bestå av det minskade priset du får för husbilen den dag du väljer att sälja den.

Bränslekostnader

Även denna kostnadspost är individuell och beror framför allt på hur mycket du kör din husbil, men även hur mycket bränsle din husbil drar. För dig som planerar att ta din husbil till platser där det är backigt och blåsigt, kan du förvänta dig en högre kostnad. Räkna ut din bränslekostnad med liter/mil för din husbil och hur många mil du förväntar att köra med husbilen under ett år. Har du en eldriven husbil slipper du denna kostnad, men där tillkommer i stället el-kostnader.

Alternativet att hyra istället för att köpa en husbil

Om du inte känner dig redo att köpa en husbil ännu, utan först vill testa om husbilslivet är något för dig, så finns alternativet att hyra en husbil via Camptoo. Plattformen erbjuder även dig som redan äger en husbil möjligheten att hyra ut den till privatpersoner, vilket kan hjälpa dig att tjäna in en del av de årliga kostnaderna för fordonet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>