SKFs magnetlager möjliggör mer hållbar produktion av tryckluft
Hem MILJÖ SKFs teknologi för magnetlager möjliggör mer hållbar produktion av tryckluft

SKFs teknologi för magnetlager möjliggör mer hållbar produktion av tryckluft

Publicerat av: Redaktionen

SKFs magnetlager, som kan rotera upp till 50 000 rpm, spelar nu en nyckelroll i att minska koldioxidutsläppen i en rad olika industriapplikationer, inklusive kompressorer.

SKFs teknologi för magnetlager har valts av det finska cleantech-bolaget Tamturbo i deras höghastighetsturbomotorer som används för att framställa industriell tryckluft.

Tryckluft används i många industriella processer för att driva maskiner, verktyg och för automation, likväl för att förflytta material genom ett produktionsflöde.

För att leverera tryckluft har det historiskt använts oljebaserade skruvkompressorer. Dessa har höga underhållskostnader och tillhörande koldioxidutsläpp till följd av oljan som de konsumerar samt svinn i form av ytterligare värmeläckage.

Genom att använda höghastighetscentrifugalkompressorer med direktdrift, med permanenta magnetmotorer och aktiva magnetlager som huvudteknologi, kan industriella kunder generera tryckluft med lägre utsläpp. Dessutom med längre underhållsintervall och till en lägre kostnad jämfört med oljebaserade skruvkompressorer.

Thomas Fröst, President, Independent & Emerging Business på SKF, säger: “SKF hjälper industrier att ställa om till en mer hållbar tillverkning. Vad som gör vår magnetlagerteknologi så spännande är att en lösning som från början utvecklades för olje- och gasindustrier nu kan snabba på utvecklingen av renare teknologier.”

SKFs magnetlager möjliggör mer hållbar produktion av tryckluftIgor Nagaev, VD och koncernchef för Tamturbo, säger: “SKFs magnetlager bidrar till att lösa ett antal kritiska problem i våra applikationer genom att möjliggöra hög rotationshastighet, med enastående tillförlitlighet och förbättrad effektivitet. Detta bidrar till att hjälpa Tamturbo att erbjuda kunder kompressorer med en lägre total ägandekostnad och minskade koldioxidutsläpp.”

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>