Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.
Hem POLITIK Social hållbarhet ökar på Riksbyggens topplista över bostadsrättsföreningarnas

Social hållbarhet ökar på Riksbyggens topplista över bostadsrättsföreningarnas

Publicerat av: Redaktionen

Social hållbarhet ökar på Riksbyggens topplista över bostadsrättsföreningarnas

På årets topplista finns inte mindre än tre hållbarhetsåtgärder med inriktning på social hållbarhet. Att byta sina gamla lampor till nya, energisnåla ljuskällor är dock den hållbarhetsåtgärd som flest bostadsrättsföreningar gjort under 2019, enligt Riksbyggens sammanställning.

– Hållbarhet är både stort och smått och för många har hållbarhet varit kopplade till klimatet och miljön. Vi ser nu en tydlig trend att många bostadsrättsföreningar arbetar mer strukturerat även med de sociala frågorna vilket återspeglas i årets lista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Välkomna nya medlemmar, utveckla styrelsen och träffas dagtid är alla åtgärder med bäring på den sociala hållbarheten. Sedan något år tillbaka finns dessa med bland Riksbyggens hållbarhetsåtgärder och blir genom det också mätbara.

– Ett boende är mer än att ha ett tak över huvudet och det är glädjande att fler föreningar börjat arbeta aktivt med att förbättra boendemiljön även på ett socialt plan, säger Therese Berg.

Riksbyggen samlar sedan 2010 in statistik över vilka hållbarhetsåtgärder som bostadsrättsföreningarna genomför. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen 4 384 bostadsrättföreningar. Räknar man även in förvaltning av hyresrätter bor över en halv miljon människor i bostäder som Riksbyggen tar hand om.

Energiåtgärderna toppar listan men åtgärder kring delningsekonomi, trivsel och trygghet kommer starkt.

Riksbyggens topplista/bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

1. (1) Byte till energisnåla ljuskällor.

2. (3) Byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.

3. (2) Utse miljö- och energiansvarig.

4. (Ny) Välkomna nya medlemmar.

5. (6) Driftövervakning.

6. (Ny) Utveckla styrelsen.

7. (9) Energioptimering.

8. (Ny) Träffas dagtid.

9. (4) Byt ut gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan.

10. (Ny) Samla in farligt avfall.

Siffran inom parentes avser placering 2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>