Södra investerar i framtidens skogsskötsel – delar ut miljoner till nya forskningsprojekt
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Södra investerar i framtidens skogsskötsel

Södra investerar i framtidens skogsskötsel

Publicerat av: Redaktionen

Södras forskningsstiftelse delar nu ut sju miljoner kronor till flera olika projekt, däribland forskning om framtidens skogsskötsel och byggelement av okonventionella träslag.

Södras forskningsstiftelse har delat ut drygt 250 miljoner till 200 olika forskningsprojekt sedan starten 1995.

Nu sällar sig ytterligare sju projekt och sju miljoner kronor till skaran.

Södras forskningsstiftelse delar bland annat ut 2,8 miljoner kronor till projektet ”Framtidens skogsskötsel i södra Sverige – skogsskötsel för en grön omställning”. Bidraget är en del i ett större forskningsprogram, där målet är att utveckla skogsskötselmetoder som passar i framtiden – inte minst anpassningen till ett nytt klimat.

– Det är uppenbart att framtidens klimat kräver en annan skogsskötsel. Forskningsprogrammet kommer lägga fokus på etablering och skötsel av tall liksom skötsel av blandskogar och framtidens skogsskötselplaner. Detta kommer bidra med viktig kunskap för att klara omställningen av familjeskogsbruket, säger Göran Örlander, ordförande i Södras forskningsstiftelse.

Byggelement av udda träslag

Men det är inte bara viktigt att hantera framtidens träd. Vi måste också ta tillvara dem som redan finns. Därför delas drygt 1,8 miljoner kronor ut till projektet ”Fuktvariationer, formstabilitet och sprickkänslighet för lastbärande byggelement utförda med okonventionella virkeskvaliteter och träslagskombinationer.”

Södra investerar i framtidens skogsskötsel – delar ut miljoner till nya forskningsprojekt

Catrin Gustavsson

Det innebär att projektet kommer utreda hur byggelement kan göras av okonventionella träslag eller sådana som i dag sorteras bort.

– Projektet kommer att öka möjligheterna att använda lövträ och ”udda” sortiment vid byggande. Genom att använda all vår skogsråvara på bästa sätt gynnar vi skogsgårdens ekonomi och hjälper samtidigt utfasningen av fossila material, vilket stöttar klimatomställningen, säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef för Södra Innovation.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>