Hem NYHETER Spacemaker gör generativ design tillgänglig för arkitektur och stadsplanering

Spacemaker gör generativ design tillgänglig för arkitektur och stadsplanering

Publicerat av: Redaktionen
Spacemaker gör generativ design tillgänglig för arkitektur och stadsplanering 2

Medgrundare och CTO på Spacemaker

Nya Explore använder Spacemakers AI-teknik för att förnya arbetsflödet och hitta fler möjligheter för platsens användning

Det norska startup-företaget Spacemaker introducerar nu nästa generation av det generativa designverktyget Explore. Med Explore kan arkitekter och stadsplanerare fortlöpande generera och revidera olika förslag för den aktuella platsen, fokusera på detaljer och iterera på både makro- och mikronivån. Användare kan snabbt göra förändringar när som helst i processen, direkt se hur dessa slår och vilka alternativa tillämpningar som finns tillgängliga för platsen.

2018 var Spacemaker först ut på marknaden med ett generativt designverktyg för stadsplanering och bostadsutveckling. Med Explore tar man detta till nästa nivå genom att knyta lösningens kapacitet närmare till Spacemakers befintliga design- och analysfunktioner och flyttar därigenom gränserna för användarens möjligheter att arbeta med verktyg för generativ design. Med Explore har Spacemaker gjort generativ design mer tillgänglig än någonsin tidigare, oavsett användarens egen digitala kompetens.

En omvandling av det gamla arbetssättet

Så länge man kan minnas har arkitekter och stadsplanerare förlitat sig på en linjär arbetsmetod där projektets aktiviteter bryts ner i sekventiella faser. Det arbetssättet bestämde sig Spacemaker tidigt för att utmana.

Carl Christensen, medgrundare och CTO på Spacemaker, förklarar: ”Problemet med detta linjära förhållningssätt är att du väldigt tidigt i planeringen låser en enorm mängd parametrar som du sedan måste förhålla dig till. Minsta förändring längre fram kräver att man river upp och gör om hela processen, vilket är tidskrävande och kostsamt. Det hämmar också kreativiteten och därmed möjligheterna att hitta den bästa lösningen för platsen.

Han fortsätter: ”I en kreativ process vet man inte alltid vart man är på väg. Då behövs flexibel teknik som följer användarens arbete och som i vissa moment till och med kan ligga steget före. Det hjälper kreativiteten att släppas fri på allvar. Generativ design gör det möjligt att analysera alla tänkbara utfall av designförslagen och snabbt generera de bästa alternativen i en lättrörlig, iterativ process.”

Fakta om Explore

Spacemaker är en platsinformationsplattform som kombinerar automatiserade data, AI-driven design och realtidsanalys med ett projekthanteringsverktyg. Plattformen erbjuder redan funktioner som ljud- och dagsljusanalys, skissverktyg, samarbete och mycket mer. Med Explore utvidgas Spacemakers funktionalitet så att användare nu kan:

  • Generera nya idéer: definiera parametrar och låta Spacemakers AI passa in meningsfyllda byggnadsstrukturer på platsen, vilka utgör praktiska och intelligenta lösningsförslag.
  • Iterera: användare kan välja ut de segment av ett förslag för platsen som de gillar, samtidigt som de fortsätter att generera nya möjligheter för de delar av platsen som återstår.
  • Utvärdera: användare kan fortsätta arbetet på sina favoritförslag med Spacemakers analys- och designfunktioner, där de kan utvärdera faktorer som dagsljus, synfält, ljud och andra faktorer som påverkar livs- och boendekvalitet.

Explore blir omedelbart tillgängligt på Spacemakers plattform för alla licenskunder. Däribland finns Skanska, JM, Bouygues Immobilier och OBOS liksom arkitektkontoren Valode & Pistre, Schmidt Hammer Lassen, Soino Horto, Lund Hagem och Reiulf Ramstad Arkitekter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>