Stockholms stad skriver under deklaration för Agenda 2030
Hem POLITIK Stockholms stad skriver under deklaration för Agenda 2030

Stockholms stad skriver under deklaration för Agenda 2030

Publicerat av: Redaktionen

Stockholms stad, genom finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, har skrivit under New York stads Voluntary Local Review Declaration för Agenda 2030. Det är ett rapporteringssystem utvecklat av New York stad så att världens städer och länder lättare ska kunna ta del av varandras lärdomar för att nå FNs globala hållbarhetsmål till år 2030.

– Städer står idag för en majoritet av utsläppen fr

Stockholms stad skriver under deklaration för Agenda 2030

ån växthusgaser, men det är också i städerna som mycket av lösningarna finns. Att samarbeta med städer som New York och Helsingfors om en gemensam rapportering kring hållbarhet är något som kommer att gynna vårt hållbarhetsarbete. Jag vill att Stockholm ska vara ledande i arbetet för smarta och hållbara städer, vilket också är ett av de globala målen, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

– Alla världens städer står för stora utmaningar, och år 2030 närmar sig fort. Ett gemensamt sätt att rapportera arbetet skaparnyaförutsättningar för att enklare kunna dela med sig av erfarenheter, vilket kommer vara en nyckel till framgång, säger Katarina Luhr (mp), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Stockholms stad vill vara en ledande stad i genomförandet av Agenda 2030 och tidigare i år bildades stadens Agenda 2030-råd, ett råd bestående av politiker och representanter från civilsamhälle, näringsliv och akademi som ska stötta Stockholms stad i genomförandet av agendan.

Fakta

År 2015 enades världens ledare om Agenda 2030, 17 globala mål för att uppnå social, ekonomiskt och miljömässig hållbarhet till år 2030. New York stads politiker såg likheten mellan stadens egna mål och Agenda 2030:s och etablerade ett program kallat Global Vision – Urban Action. Ett program där NYC vill dela med sig av sina erfarenheter och samtidigt ta del av andra städers och länders lärdomar, med de globala Agenda 2030-målen som ramverk. För att samtliga ska kunna visa upp sitt arbete lanserade NYC ett rapporteringsformat kallat Local Voluntary Review (LVR) och uppmanade andra städer att rapportera på ett liknande sätt. NYC har utvecklat LVR-deklarationen för att få fler städer att rapportera sitt Agenda 2030-arbete till FN.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>