Sveriges bästa klimatinnovationer är korade – för tredje året i rad
Hem MILJÖ Sveriges bästa klimatinnovationer är korade

Sveriges bästa klimatinnovationer är korade

Publicerat av: Redaktionen

Fossilfritt gödsel och processteknik till fabriker för att spara el och vatten – det är Sveriges mest lovande innovationer med klimatnytta.

Det står klart efter att juryn utsett vinnarna i en av Europas största innovationstävlingar med klimatfokus, Startup 4 Climate.

Vinnarna, NitroCapt och Helios Innovations, utropades under prisceremonin på FN:s klimattoppmöte COP27 sent igår kväll och får ta emot en miljon kronor vardera och personlig coachning av en valfri jurymedlem.

Startup 4 Climate är innovationstävlingen som delar ut ett av Europas största klimatinnovationspriser. Konkurrensen har varit stenhård under tävlingens gång, med ett trettiotal andra banbrytande energiinnovationer med klimatnytta i fokus. Cirka 4000 personer deltog i omröstningen för att rösta fram sitt favoritbolag till finalomgången, och under tisdagskvällen korades årets vinnare i en stor prisceremoni efter ett halvår av delmoment och prövningar.

“Årets segrare visar imponerande potential att accelerera omställningen i två sektorer med avgörande betydelse för klimatarbetet i världen – processindustrin och jordbruket. Med prispengar och coachning från Startup 4 Climate tror vi att Helios Innovations och NitroCapts innovationer kommer att kunna göra viktig klimatnytta”, säger Johan Lindehag, jurymedlem och vd på Ellevio.

Sveriges bästa klimatinnovationer är korade – för tredje året i rad

Startup 4 Climate 2022 vinnare och jury

NitroCapt

Användning av fossila bränslen i framställningen av konstgödsel står för 2,5% av de globala fossila utsläppen. NitroCapt minskar beroendet av naturgas. Tanken är att småskaliga och lokala produktionsanläggningar ska framställa gödsel med hjälp av förnybar el, luft och vatten. Målet är att öka skördarna till en växande befolkning världen över, samtidigt som processen kring gödsel minskar sin klimatpåverkan. NitroCapt har sitt säte i Uppsala.

Helios Innovations

En av världens mest energikrävande processer är förångning i fabriker. Helios Innovations har tagit fram en mer energieffektiv teknik som tar tillvara på restvärme som annars hade gått till spillo. I Sverige går mer än 5% av landets energiförbrukning till att förånga industriella processvätskor. Genom att effektivisera den processen kan el och vatten sparas, i elens fall flera TWh per år. Man kan likna det vid att skapa en buljongtärning av en stor mängd vätska. Helios Innovations är baserat i Halmstad och Lund, med pilotanläggningen i Halmstad.

“Det är en ren lyx att få vara jurymedlem och se den höjd på innovationer och den energi som finns i Sverige. Vi i juryn imponerades stort av finalisterna. Det känns som julafton att få dela ut en miljon vardera till de fantastiska vinnarna och det känns extra viktigt i dessa oroliga tider”, säger Stefan Krook, jurymedlem och GodEls grundare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>