Bubblor hjälper fiskar att hitta rätt
Hem MILJÖ Bubblor hjälper fiskar att hitta rätt

Bubblor hjälper fiskar att hitta rätt

Publicerat av: Redaktionen

En ny avhandling från Företagsforskarskolan vid Umeå universitet visar att bubbelbarriärer kan leda fiskar bort från farliga passager i utbyggda älvar.

Studien visar också att effekten är densamma vare sig om fisken är mer eller mindre benägen att ta risker.

Johan Leander försvarar sina resultat den 17 september vid Umeå universitet.

Passager med hög dödlighet för vandrande fisk är ett uppmärksammat miljöproblem för vattenkraften där turbiner kan skada fisk som söker sig ut mot havet. Även med tillgängliga vandringsvägar i form av fisktrappor kan fisken ha svårt att hitta rätt. I sin avhandling visar Johan Leander att enkla och billiga bubbelbarriärer kan leda vandrande fisk bort från huvudfåran och mot en säkrare passage via en fiskväg.

– Eftersom arterna som jag studerat i denna avhandling, lax och öring, är vana vid turbulent vatten med inslag av bubblor var vi till en början skeptiska till huruvida bubblor kunde leda fisken, men vi kan styra uppemot 85 procent av vandrade lax med bubblor, säger Johan Leander, doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Med hjälp av akustiska sändare och ekolod demonstrerar Johan Leander att en homogen ”vägg” av bubblor har en stark repellerande effekt och kan styra både juvenil och vuxen laxfisk åt sidan. Genom att köra experimenten i både dagsljus och i mörker visar resultaten att synen är avgörande för att lax skall reagera på bubblor.

– Resultaten är intressanta och vi följer upp Johan Leanders studier med vidare tester i Vattenfalls försöksanläggning i Älvkarleby, säger Richard Holmgren, chef för Vattenfall Vattenkrafts avdelning för Miljö och Tillstånd som har varit Johan Leanders externa part i doktorandprojektet inom ramen för Företagsforskarskolan.

Bubblor hjälper fiskar att hitta rätt

Johan Leander, doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet. Foto: Jörgen Wiklund

Exakt varför lax reagerar så starkt på bubblor är fortfarande oklart. I en av Johan Leanders delstudier undersökte han om passage genom bubblor var kopplat till laxens riskbenägenhet, men i resultatet fanns inget som tydde på att fisken upplever att bubblor är förknippat med risk.

– Varför lax undviker bubblor är fortfarande lite av ett mysterium, säger Johan Leander.

Jämfört med konventionella alternativ i form av fysiska avledare är bubbelbarriärer betydligt billigare både att installera och att underhålla. Förmågan att släppa igenom material som kommer drivande med vattnet gör bubbelbarriären mindre utsatt vid höga flöden då fysiska barriärer utsätts för stora påfrestningar och i värsta fall kan kollapsa.

En viktig slutsats är att bubbelbarriärer kan bli ett viktigt verktyg för fungerande fiskpassager i framtiden.

– I kommande omprövningar av vattenkraften kommer vi att använda all kunskap som kan få positiv effekt på biodiversitet men som också tar hänsyn till produktion, reglerförmåga och dammsäkerhet, säger Richard Holmgren.

Johan Leander är född och uppvuxen i Svarttjärn, Dalsland. Han har en kandidatexamen i biologi från Umeå universitet och en masterexamen i biologi från Sveriges lantbruksuniversitet.

Johan Leanders doktorandprojekt har finansierats av Företagsforskarskolan vid Umeå universitet och Vattenfall Vattenkraft AB som varit med som extern part.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>