Så digitaliserade Falu Energi & Vatten tryggt och hållbart
Hem ENERGI Så här digitaliserade Falu Energi & Vatten tryggt och hållbart

Så här digitaliserade Falu Energi & Vatten tryggt och hållbart

Publicerat av: Redaktionen

Falu Energi & Vatten är mer än namnet antyder: det kommunägda bolaget förser varje dag Faluns invånare med allt från vatten, värme, kylning och el till avlopp och avfallshantering.

Redan 2009 – mycket tidigt för sin bransch – insåg företaget vikten av att inleda en digital modernisering av sin verksamhet.

För bolag verksamma inom el, energi och återvinning präglades 2010-talet av stora förändringar. Den ökade medvetenheten om klimatkrisen och den snabba digitaliseringstakten gav upphov till en ökad efterfrågan på hållbar energi och högre krav på digitala tjänster. Falu Energi & Vatten insåg tidigt behovet av att på ett varsamt och metodiskt sätt digitalisera den uppsjö av såväl processer som verktyg som utgjorde kärnan i deras verksamhet.

Den kanske största utmaningen var att på ett säkert sätt – och med möjlighet att ha en tydlig överblick – digitalisera den så kallade OT-utrustningen, sådant som tyngre maskiner och industriella styrsystem som designats för att hålla i flera decennier – men inte för att vara en del av en digitalisering.

För Falu Energi & Vatten handlade det om utrustning distribuerat på fler än 200 olika platser och som i många fall redan var uppemot 20 år gammal från en tid långt innan begrepp som ”secure by design” var ett etablerat koncept.

– Det blev snabbt tydligt för oss att exempelvis de brandväggar vi hade inte skulle kunna möta de snabbt växande utmaningarna vårt företag stod inför. Vi behövde dels ett bättre skydd, men vi hade även ett stort behov av insyn och överblick av vårt nätverk och trafiken på det, säger Jacob Isacson, IT-chef på Falu Energi & Vatten.

All utrustning för att koppla samman OT-delen av verksamheten med det digitala behövde dessutom klara det tuffa svenska klimatet eftersom vissa system finns utomhus, till exempel pumpar i vattenverk som ständigt utsätts för väder och vind.

Lösningen för Falu Energi och Vatten blev ett mångsidigt system, byggt kring Fortinets security fabric, där varje fysisk plats knyts samman i ett säkert nät bestående av bland annat next generation-brandväggar (NGFW) och switchar som tagits fram för att kunna hantera ett tuffare klimat.

– Vi var på jakt efter en integrerad lösning, där alla delar kan samarbeta på ett smidigt och säkert sätt. Vi hittade det vi sökte i ett mångsidigt system som ger oss precis den överblick och möjlighet till både automation och centraliserad styrning som vi behöver, säger Jacob Isacson.

I Falu Energi & Vattens säkerhetsnätverk ingår även auktoriseringstjänster för att se till att varje användare har åtkomst till precis rätt delar av systemet, ett mångsidigt skydd mot de phishingattacker som i allt större utsträckning drabbar sektorn samt ett gränssnitt som låter företaget analysera, övervaka och hantera sin infrastruktur från ett och samma ställe.

Så digitaliserade Falu Energi & Vatten tryggt och hållbart– Våra interna system är rätt komplexa och vilar på ungefär 400 applikationer, men med hjälp av FortiClient Fabric Agent har vi hittat många fler, bland annat en stor mängd som inte längre används och kontrolleras vilket skulle ha inneburit en stor säkerhetsrisk om det gick obemärkt, säger Jacob Isacson.

Genom att investera i ett mångfasetterat skydd som tar hänsyn till utmaningar och hot inom såväl traditionell IT som OT har Falu Energi & Vatten lagt en säker grund att bygga vidare på för framtiden.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>