Sysav utökar insamling av elektronik för återbruk
Hem MILJÖ Sysav utökar insamling av elektronik för återbruk under sommaren

Sysav utökar insamling av elektronik för återbruk under sommaren

Publicerat av: Redaktionen

Under sommaren kommer separat insamling av exempelvis datorer och mobiltelefoner att ske på tre återvinningscentraler.

Syftet är att öka återbruket av elektronik som går att reparera och använda igen.

Att minska konsumtionen av nyproducerade produkter och varor och istället få befintliga produkter att leva längre, är det bästa för klimatet. I samarbete med Stena och Elkretsen har Sysav därför under perioden februari-april i liten skala gjort ett test för att samla in värdeelektronik på Bunkeflo återvinningscentral. Besökarna har kunnat lämna in elektronikprodukter som telefoner och datorer i ett separat sopkärl. Ett test som fallit väl ut – 20 procent gick till återbruk och 79 procent till återvinning. Endast 1 procent gick till förbränning.

– Stena har samarbeten över hela Sverige, men det är första gången de testat att samla in på en återvinningscentral. Och just sådana samarbeten är helt rätt för Sysav, med tanke på att vi vill öka återbruket, säger Patrik Lövgren, områdeschef på Sysav.

– Det började med att Patrik och jag pratade om hur vi skulle kunna öka återbruket, då det är en större klimatvinst än återvinning, och då föddes den här idén. När vi samlar in den här typen av elektronik separat minskar dessutom risken för brand i litiumbatterierna, säger Alexander Lundberg, teknisk affärsutvecklare på Stena recycling.

Bunkeflo, Lilla Hammar och Staffanstorps återvinningscentraler

Sysav utökar insamling av elektronik för återbrukFörutom insamling på Bunkeflo återvinningscentral kommer insamling av värdeelektronik testas på Lilla Hammar återvinningscentral och Staffanstorp återvinningscentral.

– Vi är väldigt glada över att testet gått så bra, därför utökar vi nu insamlingen till att omfatta tre återvinningscentraler, fortsätter Patrik.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>