Hem MILJÖ Teknikdelar vill att fler ska laga mobilen för miljöns skull

Teknikdelar vill att fler ska laga mobilen för miljöns skull

Publicerat av: Redaktionen

Teknikdelar vill att fler ska laga mobilen för miljöns skull 3

Teknikdelar, Sveriges ledande webbutik för mobiltillbehör och reservdelar, vill bidra till en mer hållbar framtid. De vet att med rätt förberedelse och underhåll kan varje mobil få längre livstid, därmed minska den negativa påverkan på miljön. För varje mobil som lagas, i stället för att köpa ny, innebär det en besparing av koldioxidutsläpp som motsvarar en bilresa från Stockholm till Malmö.

– Vi har ända sedan 2012 räddat livet på hundratusentals mobiltelefoner. Vi har hjälpt våra kunder att byta allt ifrån batterier, skärmar, högtalare, simkortshållare och mycket mer. Genom att laga en mobil själv i stället för att köpa en ny sparar vi på jordens resurser. Och oftast är detta miljlötänk något som glöms bort då många endast lagar mobilen själv för att det är billigare. Nu vill vi få fler att inse vilken viktig handling de kan göra för klimatet när de tar bättre hand om sin mobil, säger Talal Alshammari, CEO på Teknikdelar.

Vår tids miljöbov

All elektronik som konsumeras blir på bekostnad av miljön. Studier visar att det bildas 86 kilo gruvavfall vid tillverkning av en mobiltelefon [1], detta för att kunna utvinna några av mobilens sällsynta metaller. Mobilen som produkt ger även upphov till koldioxidutsläpp under hela sin livslängd. Enligt data från Apple sker cirka 80 % av mobilens koldioxidutsläpp under produktion, vilket för en iPhone 11 med 256 GB i lagringsutrymme innebär 70 kg CO2e [2]. Denna mängd koldioxidutsläpp motsvarar en bilresa på 60 mil, givet att den genomsnittliga personbilen släpper ut 118,5 g koldioxid per km [3].

– Många renoverar sina hem och reparerar bilar, men många struntar i att reparera sina trasiga mobiler. I stället köper de flesta nya mobiler, gärna varje år. Men få vet vilken klimatpåverkan en mobiltelefon har. Att mängden koldioxid som släpps ut vid tillverkning av en mobil är densamma som en bilresa mellan Stockholm och Malmö är ohållbart, och något som varje konsument bör känna till, säger Jakob Landin, CMO på Teknikdelar.

Är din mobil i riskgruppen?

Mobiler som befinner sig i en riskgrupp är betydligt enklare att rädda än vad många tror. Med rätt förutsättningar kan vem som helst byta ett uttjänt batteri eller en sprucken skärm. Hos Teknikdelar finns tydliga och enkla instruktionsvideos som steg för steg visar hur man gör ett skärm- eller batteribyte för flera av dagens iPhones och Androids, både nya som gamla.

– Vi har sedan innan haft massvis av instruktionsvideos hur man gör skärm- och batteribyte, men nu har vi fyllt på med ännu fler videos – allt eftersom nyare telefonmodeller har släppts. Vi har även gjort om sidstrukturen på vår hemsida för reparationsguider, och det är nu ännu enklare för våra kunder att se vilka reservdelar och verktyg som används i respektive reparationsvideo, säger Talal Alshammari, CEO på Teknikdelar.

Läs mer om Teknikdelars viktiga arbete för en mer hållbar framtid på www.teknikdelar.se/hallbarhet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>