TietoEVRY och Tracy of Sweden ingår partneravtal för full spårbarhet och transparens
Hem MILJÖ TietoEVRY och Tracy of Sweden ingår partneravtal för full spårbarhet och transparens

TietoEVRY och Tracy of Sweden ingår partneravtal för full spårbarhet och transparens

Publicerat av: Redaktionen

TietoEVRY har tecknat ett partneravtal med Tracy of Sweden som innebär att TietoEVRYs kunder inom skogsindustrin nu ges en unik möjlighet att kunna spåra och identifiera enskilda stockar digitalt genom hela produktionskedjan, från det individuella trädets växtplats till slutprodukt.

Detta innebär bland annat enklare certifieringsprocesser, optimal råvaruanvändning, mer effektiv lagerhållning och träffsäkrare leveranser.

Det skapar också möjlighet till ett mer transparent och hållbart skogsbruk.

Att digitalt kunna identifiera och följa stockar genom skogsindustrins värdekedja, hela vägen till produktion, har tidigare inte varit möjligt. Tracys patenterade teknik, Tracy Forestry™, löser det problemet genom att skapa digital identifiering av varje enskild stock. Identifieringen bygger på fotoanalys av trädets eget fingeravtryck, stockändans unika mönster.

– Att kunna digitalisera det skogliga flödet fullt ut för våra kunder ger unika möjligheter. På sikt kommer detta få stora positiva effekter ur såväl hållbarhets- som effektviseringssynpunkt för hela den nordiska skogsindustrin. Vi är glada för möjligheten att kunna implementera Tracy of Swedens teknik i alla de betydande skogsprojekt som vi driver i Sverige och Norden, säger Alexandra Andersson, Head of Natural Resources på TietoEVRY.

Med hjälp av Tracy of Swedens kameror och avancerade bildanalysalgoritmer kan varje enskild stock identifieras och analyseras digitalt så att stocken blir informationsbärare genom hela produktionskedjan. Det är en ny dimension av informationsdata som tidigare inte funnits tillgänglig, vilket innebär att TietoEVRY och Tracy of Sweden nu tillsammans knyter ihop en nyskapande digital värdekedja och gör den helt transparent, från avverkning till industri och vidare till slutprodukt.

För skogsindustrin innebär Tracy Forestry™ även att lagerhanteringen blir enklare och mer hållbar då man, via en snabb fotoanalys, också får exakt information om vedålder. Att snabbt och enkelt kunna få reda på hur gammalt virket är innebär att rätt partier kan prioriteras vid produktion så att mindre kemikalier krävs bland annat för att tillverka pappersmassa.

– För oss är det ett betydande strategiskt steg att kunna erbjuda Tracys digitala effektivitetshöjande lösning för TietoEVRYs stora kundbas. Tracy of Sweden lämnar nu uppstartfasen och ur ett globalt perspektiv är vårt mål att Tracy Forestry™, ska leda till ett paradigmskifte inom hållbarhet för den globala skogsindustrin. Vårt tekniska genombrott för fullständig spårbarhet är inte minst ett verktyg för världens länder att kunna hindra illegal avverkning och handel. Ett verktyg för att göra verklighet av FN:s hållbarhetsmål, säger Judith Maria Rendahl, Head of Communication and Conceptual Development på Tracy of Sweden.

Partneravtalet träder i kraft omgående och täcker TietoEVRYs projekt på nordisk nivå. Redan idag pågår flera pilotprojekt där tekniken används i den dagliga driften.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>