Uppstickar-varumärken leder vägen mot mer hållbara smartphones
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Uppstickar-varumärken leder nu vägen mot mer hållbara smartphones

Uppstickar-varumärken leder nu vägen mot mer hållbara smartphones

Publicerat av: Redaktionen

Smartphones har länge varit kopplade till stora hållbarhetsproblem, men intresset för mer hållbara produkter växer.

Och det är uppstickar-varumärken som går i främsta ledet. 

Även om försäljningen av nya smartphones avtog i början av 2022 på grund av exempelvis komponentbrist och allmän global osäkerhet, säljs fortfarande mer än en miljard smartphones årligen runt om i världen.

En anledning till de höga försäljningsvolymerna är att smartphones byts ut ofta. I december förra året uppskattade Deloitte att den totala förväntade användningen av smartphones (4,5 miljarder) kommer att generera 146 miljoner ton växthusgasutsläpp under 2022. Hela 83 procent av dessa utsläpp kommer från tillverkning, fraktning och användning av de 1,4 miljarder nya smartphones som förväntas säljas under 2022.

TCO Development, organisationen bakom världens ledande hållbarhetscertifiering för IT-produkter, TCO Certified, har sett en större efterfrågan på mer hållbara smartphones den senaste tiden.

– Inköparnas efterfrågan på mer hållbara smartphones växer, och det finns också ett större intresse bland smartphone-varumärken att investera i hållbarhet, vilket gör att framtiden ser lite ljusare ut. Och det är uppstickar-varumärken som ligger i framkant i utvecklingen mot mer hållbara smartphones, säger Sören Enholm, vd för TCO Development.

Fairphone 4 5G certifierades enligt TCO Certified förra året. Realme GT2 Pro följde efter i år. Totalt finns nu tre smartphone-modeller certifierade enligt TCO Certified. Kraven i TCO Certified omfattar både miljömässigt och socialt ansvar i leverantörskedjan och under hela produktens livscykel. De täcker bland annat skadliga ämnen, cirkularitet, socialt ansvarsfull tillverkning, och miljömässigt ansvarsfull tillverkning.

Uppstickar-varumärken leder vägen mot mer hållbara smartphonesTCO Certified hjälper inköpare att driva på hållbarhetsarbetet i leverantörskedjan,  där den största delen av hållbarhetsproblemen finns. Kraven i certifieringen är utformade för att driva på de förändringar som betyder mest. Med ett brett urval av certifierade produktmodeller från välkända varumärken gör TCO Certified till ett bra val för inköpare som vill minska risker och ta hållbarhetsansvar när de köper in IT-produkter.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>